Ellepték Sárvárt a rendőrök

Tóth Tibor "Csupati" és Kántor emlékére IPA-Nemzetközi Bűnügyi Kutyavezetői versenyt rendeznek. A versengés fő célja a nyomozókutya-vezetők munkájának megismertetése.

Ambrózai Zsuzsanna

Ellepték Sárvár városát a rendőrök és kutyáik. A cél, a nyomkövetés és a kábítószer felkutatása. Mindez két napon keresztül folyik, nemzetközi szinten.

Még mielőtt bárki bármiféle bűncselekményre gondolna, el kell mondani, pusztán egy nemzetközi versengésről van szó. Sokan emlékeznek még Tóth Tibor "Csupatira" és hűséges kutyájára, Kántorra. Az ő emlékükre rendezték meg első ízben az IPA-Nemzetközi Bűnügyi Kutyavezetői versenyt. A cél, hogy minél jobban megismerhessék mind az érdeklődők, mind a szakma képviselői a nyomozókutyák és vezetőik munkáját.

- Alapvetően ez egy szakmai verseny, ahol két területen mérkőznek meg a kutyák: az egyik feladata a kábítószerkeresés, a másik csapat a nyomkövetésben versenyzik - mondja Kazmar Enikő, a Vas megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője.

A versenyre hét csapat érkezett, főként a környező országokból: Horvátország, Boszniai Szerb Köztzársaság, Románia, Szlovénia és Szlovákia képviselteti magát. Magyarországot a Budapesti Rendőrfőkapitányság és Baranya megye közös csapata, valamint a Nógrád-Szabolcs megyei Rendőrfőkapitányság közös csapata képviseli. Vas megye a szervezésben vállalt oroszlánrélszt, a versengésben nem indultak.

- A három napos rendezvényt a bűnügyi technikai osztály szervezi. Tavaly a technikusoknak volt, idén, első alkalommal, a kutyaveztőknek tartanak megmérettetést. A cél elsődlegesen a szakmai tapasztalatcsere - mondja a szóvivő.

A program pénteken délőtt tízkor kezdődött. Dr. Tánczi Tibor rendőrezredes megnyitója után a vezetők és kutyáik elinbdultak a helyszínekre. A kábítószerkeresők a Nádasdy általános iskolában végezték a gyakorlatot. Nyolc tanteremben zajlott a verseny. A nyomkövetők Sárvár külterületén végezték a feladatot. 

- Harminc perc áll Tangó rendelkezésére, hogy a nyom elejéltől a végéig érjen. Egy órás időtartamú nyomról van szó: tíz órakor lefektetik a nyomot, ő pedig tizenegykor megy kidolgozni a nyomot. Öt tárgy van a nyomon, a kutyának ezeket kell kifeküdnie - ecseteli szakszerűen Vajas József, a szlovákiai küldöttség kutyavezetője, miközben a helyszín felé igyekeznek Tangó kutyájával.

VERSENY UTÁN IRÁNY A GYEREKNAP

Az iskolai kábítószerkeresés után szombat reggel nyolc órától az egyik hipermarket parkolójában felállított kamionokban keresik majd a drogot a kutyák. A rendezvény nyilvános, a szervezők várják az érdeklődőket. De nem csak oda, hanem a Csónakázó tóhoz is, hiszen a rendezvény szorosan kapcsolódik a hagyományosan megrendezésre kerülő sárvári gyermeknapok rendezvénysorozathoz. Délután látványos tűzoltóbemutató és bűnmegelőzés is szerepel a programban, a többi mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!