Esztétikai kérdés lett a Fő téri fagyizó ügye

Esztétikai kérdéssé nőtte ki magát egy Fő téri fagyizó. Annak ellenére, hogy érvényes hatósági engedélyekkel, a szabályoknak megfelelően működik.

Nagy Ildikó

Egy olvasónk tette fel a kérdést: hogy kaphatott engedélyt az a katonai sátor, amiben fagylaltot árulnak a Fő téren? Főleg, hogy a tér felújításakor az önkormányzat egységes arculat kialakítását tűzte ki célul.

A Fő tér Kőszegi utca felé eső részén álló pavilonnál kezdtük a tájékozódást. A két tulajdonos - a sarki ékszerboltot üzemeltető Vincenc Bullakaly és a Kőszegi utca elején lévő sörözőt működtető Meggyes László - mesélték el a fagyizó történetét. Így őszintén elmondták azt is, hogy a fagyizó első változata - amit feltehtően olvasónk is kifogásolt - valóban eltért a közterületfoglalási engedélyhez beadott látványtervben szereplőtől. Az eredeti fagyizó ugyanis valóban négy lábon álló,  pavilonszerű volt. Ám a polgármesteri hivatal illetékesei észrevették a tervtől való eltérést, a tulajdonosok pedig pár nap alatt teljesítették az előírásokat. 

Ezt megerősítette dr. Bognár Judit is. A polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezető-helyettese tulajdonképpen ugyanazt mondta el, amit a fagylatozót üzemeltető két fiatalember.

- Az engedélyt előkert II. besorolású vendéglátóipari egységre adtuk ki. A tervekben szereplő fagylaltospult  és a felállított pavilonszerű sátor azonban eltért egymástól, mi ezt észrevettük, és felhívtuk az üzemeltetők figyelmét a szabálytalanságra. A helyi rendelet értelmében ugyanis pavilont nem lehet felállítani a Fő téren. Ők pozitívan álltak a dologhoz, pár nap türelmi időt kértek, és kicserélték a pult feletti részt. A mostani, két lábon álló, mozgatható napernyő már megfelel a helyi előírásoknak - mondta.

Hozzátette: a fagylaltospultnál strázsáló pingvinnel  - ami a gyerekek kedvence lett - is volt gond: azt ugyanis korábban a pulttól kissé távolabb helyezték el az üzemeltetők. A helyi önkormányzati rendelet azonban a megállító-táblák kihelyezését is tiltja a Fő téren. Azt viszont megengedi, hogy a bérleti díj ellenében használt közterületen - ami a fagyizó esetében öt négyzetméter - belül elhelyezhessenek hirdetőtáblát. Így aztán a pingvin is beljebb csoszogott, és immár a pult mellől mosolyog a fagylaltozó gyerekekre.

Ami pedig az egységes Fő téri arculatot illeti, az osztályvezető-helyettes megjegyezte: a városatyák hamar belátták, hogy az uniformizálás nem egykönnyen megvalósítható, és talán nem is legjobb megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!