Fizetni kell a korábban ingyenes jogi tanácsokért

Közel két évig sikeresen működtek az MSZOSZ jogpontjai. Az új pályázati kiírás hónapokat késett, ezért április 1-től fizetni kell a korábban még ingyenes jogi tanácsokért.

Prófusz Péter

A Jogpont hálózatot létrehozó Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), valamint négy munkáltatói érdekvédelmi szervezet 2009 februárjában olyan komplex jogi tanácsadó szolgálatot indított útnak, melyet bárki ingyenesen  vehetett igénybe. A jogpontokon munka- és cégjogi, valamint társadalombiztosítási kérdésekben kaphattak tanácsot az érdeklődők. A hálózat további üzemeltetésére vonatkozó pályázati kiírás azonban több hónapot csúszott, így a jogpontok ügyvédei az elmúlt időszakban (januártól márciusig) már tiszteletdíj nélkül adtak, főként munkajogi tanácsokat.

- 2010. december 31-ig országosan majdnem 46 ezer ember fordult meg jogsegély-szolgálatainkon - kezdte az adatok ismertetését sajtótájékoztatóján Horváth Csaba, az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózatának szakmai felügyelője. - Ebből több mint hétezren a nyugati régióban keresték fel irodáinkat. Az idei év nagy problémája az volt, hogy nem írták a pályázatot a hálózat további üzemeltetésére, pedig az e célra elkülönített uniós forrást másra nem költhetik el. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjára szerdán került fel a pályázati kiírás, amellyel rendkívül sok problémánk van, ugyanis olyan szigorításokat tartalmaz, melyeket nem biztos, hogy az MSZOSZ vállalni tud. -

- A módosításokra vonatkozó észrevételeinket mindenesetre elküldjük az ügynökségnek. Mivel jelenleg csak társadalmi vitára bocsátják, várhatóan június-július környékén írják csak ki a pályázatot. Így a Jogpont legkorábban ősszel kaphatna újabb támogatást. A jogsegély-szolgálatot viszont további három éven át kötelesek vagyunk fenntartani. -

Horváth Csaba hozzátette: április 1-től az MSZOSZ-hez tartozó ágazati szakszervezetek igazolt tagjainak továbbra is ingyenes a szolgáltatás. Azoknak pedig, akik más szervezethez tartoznak, vagy nem tagjai szakszervezetnek, fizetniük kell a tanácsadásért. Előbbieknek minimum ezer, utóbbiaknak pedig legalább kétezer forintot. Ettől függetlenül ajánlatunk még mindig olcsóbb, mint bármelyik ügyvédi irodához fordulni, jegyezte meg Horváth Csaba. Az így befolyó pénzt az MSZOSZ  a jövőben a hálózat fejlesztésére fordítja majd.

Szombathelyen hetente kétszer, kedden és csütörtökön, 15 és 17 óra között  várják az érdeklődőket a Deák Ferenc utcai irodában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!