Ikervár környékén 17 szélturbinát helyeztek üzembe

A sikeres próbaüzem után Ikerváron összesen 17 szélturbinát állított üzembe a szélenergiapicon világelső Iberdrola Renovables magyarországi leányvállalata.

Kiss Tamás

Az ikervári beruházást az az Iberdrola Renovables jegyzi, amely a világ több, mint 23 országában tevékenykedik a megújuló energiaforrások területén. Brand Éva, a cég magyarországi képviselője érdeklődésünkre közölte: az Iberdrola Renovables a szélenergia piacon abszolút világelső, mind az installált kapacitás, mind a megtermelt energia tekintetében.

Projektjeik többségét jelenleg a szélenergia adja, de a vízenergia, napenergia, ár-apály és hullámerőművek területén is tevékenykedik. 2010-ben 12.532 megawattra növelték a beépített kapacitásukat, az áramtermelés 18,2 százalékkal 25.405 gigawattórás rekordra gyarapodott, ennek 96,5 százaléka a cég szélerőműveiből származott. Idén 1.400-1.500 megawatt új kapacitás beépítését tervezik szerte a világon, amelyből 700-800 megawattot várhatóan az Egyesült Államokban telepítenek.

Mint arra Brand Éva ugyancsak kitért: az anyavállalat magyarországi leányvállalata, az Iberdrola Renovables Magyarország Kft. a hazai megújuló energiapiac vezető szereplője. A honi szélerőművek összes kapacitása jelenleg 330 megawatt, ennek 47,9 százaléka az Iberdrola Renovables-é.


Magyarországi térnyerésük 2007-ben kezdődött meg, amikor is három céget a Kaptár Szélerőmű Kft-t, a Mistral Energetika Kft.-t és a Vento Energetika Kft.-t. is megvásároltak, és azok projektjeit az újraengedélyeztetés után három év leforgása alatt megvalósították. Első szélerőműparkját a vállalat Kisigmánd, Nagyigmánd, Ács és Csém külterületén építette meg, a térségében 62 szélturbina már kereskedelmi üzemet folytat.

A kivitelezés második ütemében Ikerváron további 17 szélturbinát állítottak üzembe. A kivitelezési munkák idén tavasszal fejeződtek be, s mint azt Brand Éva közölte: a március 31-én lezárult próbaüzem után április 1-jével kezdődött el a kereskedelmi termelés.

A beruházások szakmai hátteréről megtudtuk, hogy a hazai szélparkoknál az Iberdola Renovables a spanyol Gamesa cég G90-es turbináit telepítette. Ezek a szélturbinák 100 méter tengelymagasságúak és 44 méteres lapáttal rendelkeznek. A széltornyok névleges teljesítménye egyenként két megawatt. A Gamesa felel a turbinák gyártásáért, szállításáért és telepítéséért. Az üzembe helyezést követően a karbantartást két éves garanciális időszak alatt a Gamesa felügyeletével végzik, ezt követően a belföldi csapat gondoskodik az üzemeltetésről.

Az ügyvezető arra is kitért, hogy ezzel befejeződtek a 2006-ban tenderként kiírt, összesen 330 megawattnyi hazai szélerőmű beruházások.

Mikor és milyen feltételekkel lesz folytatás?

Egyelőre még nem tudni arról, hogy idén kiírnak-e újabb szélerőmű pályázatot. Mint ismert, a legutóbbi tendert -410 MW kapacitásra kiírt pályázatot- tavaly visszahívták. A befektetői szándékot bizonyítja, hogy akkor több, mint 1500 megawattra adtak be igényt a pályázók. A Villamos energia törvény kimondja, hogy szélerőműparkot csak a tenderen történt sikeres részvételt követően, kiserőművi összevont engedély birtokában lehet felépíteni.

Az Iberdrola Renovables további 96 megawatt kapacitás beépítését készítette már elő a Komárom-Esztergom megyei Mocsa külterületén. Saját tulajdonú projektként további 24-24 darab szélturbina megépítését tervezik. Ezzel szeretnének indulni a következő széltenderen is, közölte Brand Éva.


Szél-szombat Ikerváron 
Az Európai Szélenergia Társaság minden évben megrendezi a nemzetközi szélnapot, amelynek célja a szélenergia hasznosításának bemutatása és népszerűsítése. Az Iberdrola Renovables magyarországi csapata úgy döntött, hogy Kisigmánd és Ács után idén Ikervár lakói ismerhetik meg a környezetbarát energiaforrásokat. A június 25-én megrendezésre kerülő Szél-szombat keretében egy fotókiállítás mutatja be a szélerőműpark kivitelezésének lépéseit. Az érdeklődők játékos fejtörők kitöltésével mérhetik fel ismereteiket a környezetbarát energiáról, és további programok is várják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!