Ingyen túlmunka, szabálytalan szabadságolás: milliókra bírságoltak bankokat

A bankoknál a vártnál magasabb, a bankok személy- és vagyonvédelmét ellátó vállalkozásoknál a szakma általános tapasztalataitól eltérően kisebb számban tárt fel szabálytalanságokat az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) első negyedévi komplex munkaügyi ellenőrzése.

MTI

Az országos vizsgálat összesen 379 foglalkoztató 6829 munkavállalóját érintette. Az ellenőrzések fókuszában az ország több pontján telephellyel rendelkező kereskedelmi bankok, takarékszövetkezetek és a fiókjaik őrzésével megbízott munkáltatók voltak, olvasható a főfelügyelőség csütörtökön kiadott közleményében.

A hatóság a munkáltatók 61 százalékánál, a munkavállalók 32 százalékát érintően állapított meg szabálytalanságot. Ezek alapján 200 bírsághatározatot hoztak, és - mivel a jogsértések jelentős része kötelezően bírságolandó súlyos szabályszegésnek minősült - összesen több mint 50 millió forint bírság kiszabása várható.

A bankoknál és a pénzintézeteknél a munkaidő-nyilvántartás, munkaidő-beosztás hiánya vagy nem szabályszerű vezetése, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése, a rendkívüli munkavégzés ellentételezését illető jogsértések, és a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megszegésével találkoztak leggyakrabban a felügyelők.


Az OMMF közleménye szerint az ellenőrzött pénzintézetek többségében törekednek a jogszerű foglalkoztatásra, de elvétve előfordul, hogy a bejelentések nem történtek meg szabályszerűen. Volt példa a napi 12 órát is meghaladó munkavégzésre is, ami a napi munkaidő megengedett legmagasabb mértéke és nem léphető túl.

A bankok személy- és vagyonvédelmét ellátó cégeknél a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás, a részmunkaidős bejelentés melletti teljes munkaidőben való foglalkoztatás, a munkaidő-nyilvántartás, munkaidő-beosztás hiánya, a napi és heti munkaidőre vonatkozó szabályok megszegése és több munkabér kifizetéssel összefüggő szabálytalanság volt a legjellemzőbb.

Az ellenőrzések tanúsága szerint gyakran fordult elő a rendkívüli munka ellentételezésének hiánya, valamint a szektor egyik jellemző szabálytalansága: a munkáltatók készenléti vagy részben készenléti jellegűnek nyilvánítanak olyan munkakört, amely valójában nem az.

Tendenciaként figyelte meg a hatóság a teljes személyi állomány mögötti gyakori cégváltást, amelynek során a munkavállalók változatlanul ugyanabban a bankfiókban, változatlan munkaidő-beosztásban, ugyanazon formaruhában (a fővállalkozó emblémájával ellátva) dolgoznak, de a "fejek felett" a munkáltatók folyamatosan változnak. Rendszeres időközönként új gazdasági társaságokat hoznak létre, majd az előző cég teljes személyi állományát átjelentik az új társaságba. Emiatt jellemző olyan vagyonvédelmi cégek megjelölése a fiókokban, az őrök ruházatán, amelyek tényleges tevékenységet nem folytatnak, a vállalt munkát alvállalkozókon keresztül teljesítik.

A két ellenőrzött szektor közötti, a foglalkoztatási gyakorlatban is megmutatkozó különbség, hogy a bankok többsége rendelkezik a megfelelő apparátussal a munkaügyi rendelkezések betartásához az akcióellenőrzés mégis több, adminisztrációs hiányosságból fakadó szabálytalanságra mutatott rá. Ezzel szemben a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások egy része ismeri, ám tudatosan figyelmen kívül hagyja a vonatkozó jogszabályokat, másik része nem ismeri, illetve nem tudja alkalmazni azokat - állapította meg az OMMF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!