Kőszeg: faaprítékkal működne a fűtőmű

Ha sikeres lesz a gyógypedagógiai intézmény pályázata, akkor lehetővé válik a megújuló energiát hasznosító fűtéskorszerűsítés.

Erős D. Zoltán

Az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjában lehetőség van a helyi hő- és hűtési energiaigényeket megújuló energiaforrások hasznosítására. Ehhez nyújtanak  támogatást. 

A  megyei önkormányzat ezzel kapcsolatban  szakértői felmérést  készíttetett. A megyei önkormányzat által fenntartott kőszegi  Dr. Nagy László  Egyesített Gyógypedagógiai Módszertani  Intézmény  eséllyel  pályázhat a támogatásra. A szakértők ezért javaslatot tettek egy faaprítékkal üzemelő biomassza fűtőerőmű kialakítására.

A beruházás várható összköltsége mintegy 190 millió forint, pályázati önereje a 85 százalékos támogatási intenzitás esetén 28,5 millió forint lenne. Az előzetes számítások szerint ez  2-3 év alatt megtérülhet, miután  jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtéskorszerűsítés.

A megyei közgyűlés támogatja az elképzelést, ezért kezdeményezte a pályázat kidolgozását. A későbbiekben pedig a  testület részletes tájékoztatást kér a fejlesztésről, valamint a várható pontos megtakarításokról.  A megyei önkormányzat 2 millió forintot biztosít az engedélyes tervek elkészítésére, eljárási díjakra, a helyszínrajz, talajmechanikai felmérésre, s pályázatírás díjára.

A 28,5 millió forintos önerőt pedig a megyei önkormányzat a kötvénykibocsátásból származó bevételből finanszírozza. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!