Magyar diákok buszbalesete Lengyelországban, súlyos sérültek

Balesetet szenvedett egy magyar iskolásokat szállító magyar autóbusz szombat délelőtt 10 óra tájban a délnyugat-lengyelországi opolei vajdaságban, Namyslów város közelében, három gyermek súlyosabban megsérült.

MTI

Az autóbuszon a kerekegyházi általános iskola tanulói utaztak, 10 hetedik osztályos gyerek 5 felnőtt kísérővel - tájékoztatta az MTI-t Varga Szabolcs varsói magyar konzul. Nemzetközi táborozáson vettek részt az opolei vajdaságbeli Wolczynban egy európai uniós projekt keretében. Szombaton éppen a szomszédos alsó-sziléziai vajdasági székvárosba, Wroclawba utaztak kirándulásra, amikor a baleset a két vajdaság határához közel, napfényes időben bekövetkezett. A magyar kisbusz valószínűleg defektet kapott. A balesetben tizenketten szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket. A gyerekek egy részét két mentőhelikopter szállította kórházba.
   
A három súlyosabb sérültet wroclawi kórházakban ápolják. A legsúlyosabb állapotban egy kislány van, aki belső sérüléseket szenvedett, rajta műtétet hajtanak végre. Egy másik súlyosabb sérült fiú alkari törést és fejsérülést szenvedett. Két könnyebb sérültet az opolei kórház szemészeti osztályán ápolnak, szilánkok kerültek a szemükbe. A többiek csak enyhébb sérüléseket szenvedtek, őket kivizsgálás és elsősegélynyújtás után kiengedték.
   
A rendőrség megkezdte a baleset okainak vizsgálatát. A TVN24 lengyel hírtelevízió legfrissebb hírei és helyszíni felvételei alapján a magyar kisbusz egy kanyarban, előzés közben az oldalával nekiütközött egy szembejövő kamionnak. A magyar sofőr rendkívül ügyesen lavírozott az ütközés után, így a kisbusz nem borult fel, de egyik oldala súlyosan megrongálódott. A két sofőrt a baleset után a rendőrség megvizsgálta, mindketten józanok voltak, és egyikük sem sértette meg az adott útszakaszra vonatkozó előírásokat.
   
A namyslówi rendőrség illetékese szerint a busz defektet kapott, ezért tért át az úttest baloldalára, és így került sor az ütközésre.
   
Közvetlenül a magyar busz előtt egy lengyel, török és spanyol gyerekeket szállító autóbusz haladt, de ennek a busznak nem esett baja.
   
Ugyancsak szombaton Wroclaw környékén történt egy másik, de szerencsésebb kimenetelű baleset is egy másik, 20 cseh iskolás gyereket szállító autóbusszal. A busz a wroclawi repülőtérre tartott, amikor eddig ismeretlen okból letért az útról, és árokba borult. Három könnyebb sérültet kórházba szállítottak.
   
Vasárnap valószínűleg másik autóbuszt küldenek a magyar diákokért és kísérőikért Kerekegyházról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!