Orbán Viktor: az erős önkormányzatok megmaradása közérdek

Az erős önkormányzatok megmaradása, erősödése mindannyiunk érdeke - hangsúlyozta Orbán Viktor szombaton Székesfehérváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén.

MTI

A miniszterelnök azt mondta, a kormány álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat. Így kell körülbelül kinéznie az új önkormányzati rendszernek, ha sikerül Magyarország újjászervezésének részeként az önkormányzati rendszert is újjászervezni. Ehhez a munkához a kormány minden támogatást meg fog adni - tette hozzá.
   
Orbán Viktor megköszönte, hogy az önkormányzatok, a megyei jogú városok megmentették az országot, az elmúlt 4-5 évben biztosan, de talán 7-8 éve is a teljes összeomlástól.
   
Úgy fogalmazott, olyan időszakban álltak ki a városok polgármesterei az emberek mellett, amikor az akkori kormány hátat fordított nekik, cserbenhagyta, sok esetben el árulta őket.
   
A kormányfő szerint a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell "annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek" - mondta.
   
Szavai szerint a legeladósodottabb megye, illetve város esetében is történelmi tettet hajtott végre az ott dolgozó polgármester, közgyűlés azzal, hogy működőképes állapotban tartotta a várost, a megyét, amelyet egyébként "a központi kormányzat gyakorlatilag halálra ítélt."
   
A miniszterelnök hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a kormányzat az elmúlt években kialakult nehézségekért felelőssé kívánná tenni az önkormányzati vezetőket, hiszen az önkormányzatok és az ország eladósodása az előző kormányzat által előidézett helyzet miatt állt elő.
   
A parlament által felállított, az eladósodást vizsgáló bizottság jelentése rögzíteni fogja az ország, a megyék, a városok eladósodásáért viselt felelősséget is - tette hozzá Orbán Viktor.
   
Rámutatott: elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az önkormányzatoknak ezért egyszerre két feladatot kell megoldaniuk: "rendezni a múltat, (...)finanszírozási terveket készíteni arra, ami egyébként finanszírozható és finanszírozandó", és a válságmenedzselési gondolkodást háttérbe szorítva, jövőorientált, építő, hosszabb történelmi korszakra is biztos alapot jelentő új rendszert alkotni.
   
A kormányfő partnerséget, az egész ország átszervezéséhez hozzájárulást kért az önkormányzati vezetőktől, s azt, hogy "lássanak túl városuk határain is." Mint mondta, nagyon fontos a települések érdeke, "de most nem egy város, hanem az ország jövőjéről beszélünk." Országos rendszereket kell átalakítani, s azt csak együtt lehet megoldani.
   
Orbán Viktor rámutatott: jó tapasztalat, hogy az önkormányzatok olyan fontos és jelentős láncszemei a magyar közéleti rendszernek, amelyek akkor is képesek eredményt felmutatni, ha a kormányzat "félreviszi" az országot.
   
Rossz tapasztalat viszont az, hogy a feladatok rosszul vannak felosztva a központi kormányzat és az önkormányzatok között. Az elmúlt húsz év alatt csak arra volt lehetőség, hogy igazítsunk az elszabott ruhán, arra, hogy kiigazítsuk, "újragomboljuk" nem.
   
Ezért az önkormányzatok pénzügyi megmentésével egy időben, történelmi léptékű hibákat is helyre kell hozni, ki kell igazítani a rendszer működését, amire "most van lehetőség és felelősség." Ha ezt nem végezzük el, ugyanolyan gúzsba kötve táncolásra ítéljük a következő 20 év önkormányzati vezetőit, testületeit," mint ami az elmúlt húsz évben volt tapasztalható - mondta a kormányfő.
   
"A kormány szempontjai világosak: átlátható, világos felelősségű rendszert", világos, átlátható felelősségű finanszírozású és feladat-hatáskörű viszonyokat kell teremteni.
   
Hozzátette: az önkormányzatok csak azt a feladatot vállalják, amit el tudnak végezni, amihez erejük van. Ugyanakkor az államnak egyetlen olyan feladatot sem kell ellátnia, amelyet helyileg jobban meg tudnak oldani.
    
A Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének kétnapos tanácskozásán az önkormányzati rendszer reformját, a távhő- és gázdíjszabályozást és a közösségi közlekedéssel kapcsolatos aktuális kérdéseket vitatták meg a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!