Pusztító sárlavina öntötte el a szabadidőparkot (képgalériával)

Szombat este víz és sár öntötte el a helyi szabadidőparkot Gersekaráton. A heves esőzés miatt sárlavina zúdult az üdülőövezetre.

Bajdó Bettina

Bozzai Lajos, a Vasvári Önkormányzati Tűzoltóság ügyeletese elmondta, hogy szombat este 21 óra 31 perckor érkezett a jelzés a Gersekaráti strandról, hogy nagy gond van, s szükség van a tűzoltók segítségére is. Azonnal elindult az egyes csapat. 


-  Hihetetlen látvány fogadott bennünket a Sárvíz-tó partján lévő strandon és a hozzá tartozó kempingben - mondja az ügyeletes.  - Azt láttuk, hogy a völgyben lévő strandra iszonyatos mennyiségű víz és sár ömlött le a domboldalról. A sár tele volt hordalékkal, főként mezőgazdasági terményekkel. A sáros víz 60 centiméteres magasságban hömpölygött, kidöntötte a kerítéseket, elmozdította a lakókocsikat, s bezúdult a kemping területén található faházakba is. Az építményekből kimosott mindent, mintegy 15 centiméternyi iszapréteget hagyott maga után. Elmosott egy szerszámtárolót is. Szó szerint átrendezte a strand területét. Teljes sötétség volt a helyszínen, a kézilámpáinkkal próbáltunk meg világítani. Sajnos nem sok mindent tudtunk segíteni. Úgy gondoljuk, hogy egy sávban lehetett csak nagyobb eső, mivel a domb másik oldalán lévő Kismákfáról is érkezett jelzés, hogy a heves zivatar miatt áramingadozás van. Eddig más bejelentés nem érkezett a környékről.
 
Weisz Imre, a szabadidőparkot üzemeltető vállalkozás vezetője még vasárnap délben is alig találta a szavakat. Tragédia történt, azt mondja, rá sem lehet ismerni a helyre. Szombat este hat és hét óra körül  óriási eső zúdult a tájra, majd elindult a sárlavina. 


- Május 1-jén nyitottunk volna, ám ez most heteket fog csúszni - mondja a vállalkozó.  - Tizenöt centiméter magasan iszapréteg borít mindent. A víz kimosta az épületekből a szekrényeket és a hűtőket is, valamint iszap borítja a házak belsejét és a jetskiket is. A kerítést is fél méterrel arrébb vitte az ár. Mivel vasárnap nyitottunk volna, tele voltak  élelmiszerrel a hűtőszekrények,  mindenünk tönkrement. Fel sem tudjuk még mérni, hogy mekkora a kár, de az biztos, hogy több mint 10 millió forint. Ilyen kárra pedig biztosításunk sincs. Még szerencse, hogy nem sérült meg senki sem. Egy emberem tartózkodott a helyszínen, őt is elsodorta a hirtelen jött ár, szerencsére ki tudott úszni a tóból.

Vasárnap is tíz ember dolgozott még a szabadidőpark megtisztításán, ám alig haladtak a munkával. A strandon egyelőre az iszap az úr.


A szabadidőpark nyáron hangos a gyerekkacajtól, ugyanis évek óta beteg és rászoruló gyerekek nyaralhatnak Gersekaráton, teljesen ingyen. A tervezett nyitást most el kell halasztani, s még nem tudni, hány hetet csúszik a nyitóünnepség. A héten már beteg gyerekek jöttek volna táborozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!