Savaria Stonhenge - áll a munka a 86-oson

Hónapok óta áll a 86-os számú főút Szombathely és Vát közötti szakaszának építése, melynek okára nem adnak elfogadható magyarázatot az illetékesek - hangoztatta csütörtökön a félbehagyott építkezés helyszínén Prisznyák Benjámin, a Societas baloldali ifjúsági szervezet szombathelyi szervezetének elnöke.

MTI

A váti elkerülőt 2009 júniusában, míg a szelestei elkerülő szakaszt 2010 decemberében adták át, ám az már októberben kiderült, hogy a Vát és Szombathely közötti szakaszon leálltak a munkák - emlékeztetett.
   
Ipkovich György, szocialista országgyűlési képviselő kérdésére hónapokkal ezelőtt Fónagy János államtitkár a parlamentben azt válaszolta, hogy nem a kormány állíttatta le a munkát, hanem a fővállalkozó küzd anyagi gondokkal - idézte Prisznyák Benyjámin, aki az MSZP szombathelyi elnökségi tagja is.
   
Orbán Viktor miniszterelnök viszont az önkormányzati választások előtt Szombathelyen még arról beszélt, hogy a 86-os főút képtelen állapotán mindenképp javítani kell, ennek az útnak a négysávosítása a kormány elsőszámú fejlesztési célkitűzései között szerepel - fűzte hozzá a sajtótájékoztatón Horváth Soma, a Societas szombathelyi alelnöke, az MSZP városi elnökségének tagja.
   
Ezzel szemben Gyutai Csaba, Zalaegerszeg fideszes polgármestere és országgyűlési képviselője a sajtóban úgy fogalmazott: a 86-os út fejlesztése "szocialista tévút", amely szerinte osztrák érdekeket szolgál - fűzte hozzá.
   
Ezekből az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokból is látszik, hogy teljes a zűrzavar a 86-os fejlesztésével kapcsolatban, az pedig tény, hogy az építkezés hónapok óta áll, a területen semmi nem változik, az elkezdett felüljáró tartószerkezete pedig hovatovább idegenforgalmi látványosságként szolgál - fogalmazott a sajtótájékoztatón Oroszvári Péter, a Societas országos elnöke.
   
Emlékeztetett arra is, hogy Puskás Tivadar, Szombathely kormánypárti polgármestere a választási kampányban határozott ígéretet tett arra, hogy 2015-ig kétszer két sávon elkészül a 86-os főút Szombathely és Győr közötti szakasza.
   
Szavai szerint a gyorsforgalmi út megépítése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy Szombathely gazdasága fejlődhessen, egyik feltétele annak, hogy ismét haza lehessen csábítani a Szombathelyről jobb munkalehetőségek miatt elköltözött, vagy a szomszédos Ausztriában dolgozó fiatal szakembereket.

A baloldali politikusok a sajtótájékoztató keretében jelképesen felavatták a felüljáró eddig elkészült részét, amelyet "Savaria Stonhenge-nek" neveztek el, és ezt egy információs táblát kihelyezve a forgalmas főúton utazók tudomására is hozták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!