Sclerosis Multiplex: magasba szálltak a remény léggömbjei

Szerda rendezték meg világszerte a Sclerosis Multiplex betegségben szenvedő emberek világnapját. Pontban délben Szombathelyen is elengedték a remény léggömbjeit.

Tersztyánszky Krisztina

Az SM-es Emberek Világszövetsége jelölte meg május utolsó szerdáját világnapként. A rendezvénnyel  a fiatal felnőttek egyik leggyakoribb, ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri megbetegedésére kívánják felhívni az emberek figyelmét.  

Magyarországon az idén először minden SM egyesület a saját székhelyén ünnepelte meg az alkalmat. Szombathelyen a városháza előtt gyűltek össze a betegek és az érdeklődők. Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: Szombathely büszke lehet rá, hogy az országban elsőként itt alakult  Sclerosis Multiplex klub, majd egyesület. Mindez elsősorban dr. Mészáros Erzsébet  főorvos asszonynak köszönhető, aki már fiatal orvosként elkezdett kiemelten foglalkozni ezzel a betegséggel. Később pályázatot is írt a témában, s a nehézségek ellenére megszervezte az SM betegek gondozását.

Dr. Mészáros Erzsébet, az egyesület orvos-szakmai vezetője arról beszélt, hogy bár a betegség a mai napig nem gyógyítható, a betegek állapotának stabilizálása, életminőségük javításának lehetősége sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Ebben pedig a kutató orvosok mellett nagyon nagy szerepük van maguknak a betegeknek is, akik  összefogtak saját érdekeikért és kiharcolták a különféle új kezelési lehetőségeket.

A főorvos asszony azzal biztatott, hogy a kutatások nagy lendülettel folynak, az orvosok egyre jobban megismerik a betegség hátterében levő folyamatokat, így nőttön nő a remény, hogy a fiatalon megbetegedő embertársaink élete már könnyebb lesz. A jelenlevők ennek a reménységnek a nevében engedték a magasba az SM világnap feliratú színes léggömböket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!