Sokan jelentkeztek önkéntesnek az Európa Napon

A fontosabb történelmi mozzanatokra emlékezve, ám a jövő céljait sem elfeledve tartották meg hétfőn az Európa Napot a szombathelyi Fő téren. A rendezvényen a januárban alakult Vas Megyei Önkéntes Centrum is jelen volt.

Prófusz Péter

Az Európai Unió hosszú évtizedekkel ezelőtt abban a politikailag sem éppen megszokott  "családban" született meg, melynek atyjai számtalan kérdésben eltérő nézeteket vallottak, egy dologban azonban mindannyian egyetértettek: a második világháború után elkerülhetetlen a kontinens államainak integrációja.

Az alapító "családfők" közé tartozott többek között Konrad Adenauer, Sir Winston Churchill, Alcide de Gasperi, Jean Monnet, Walter Hallstein, vagy éppen Robert Schuman is. Utóbbi államférfi, Franciaország akkori külügyminisztere 1950. május 9-én terjesztette elő a kontinens háború utáni újjászervezésére vonatkozó javaslatát. Ez az úgynevezett Schuman-nyilatkozat azóta történelmi jelentőségű dokumentummá, és általa a május 9-ei dátum is európai szimbólummá vált.

A fentiekben felvillantott eseményre emlékezve Szombathelyen, valamint szerte az öreg kontinensen megünnepelték az Európa Napot. A megyeszékhely Fő terén hétfőn tartott rendezvény megnyitóján elsőként Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

Mint elmondta: a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VMKIK) által szervezett Európa-napon Robert Schumanról mindenképpen meg kell emlékezni, hiszen az általa hatvanegy évvel ezelőtt felolvasott nyilatkozat arra ösztönözte a szétzilált Európa két legnagyobb ellenségét, Németországot és Franciaországot, hogy első lépésként a gazdaság területén szén- és acélkereskedelmi egyezményt kössenek.

Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere kiemelte: a május 9-ei dátum fontos üzenetet hordoz magában, hiszen nemcsak egy kontinensen, hanem egy országon, egy városon belül is szükség van az összefogásra. Az alpolgármester szerint csak így lehet  megoldani helyben a napi problémákat. Kovács Vince, a VMKIK elnöke elmondta: az unió versenytársa a Keletnek és az Egyesült Államoknak. A versenyképesség megőrzéséhez azonban újszerű gondolkodásra, és megfelelő üzleti környezetre is szükség van.

Az Európa Nap mellett nem szabad elfelejteni, hogy 2011 az önkéntesség éve is. A Fő téri rendezvényen a januárban alakult Vas Megyei Önkéntes Centrum is jelen volt. A szervezet minden lehetőséget megragad az önkéntesek toborzására, éppen ezért az elmúlt hetekben, hónapokban is rengeteg eseményen képviseltette magát. 

Nagy Krisztina  szolgáltatási koordinátor szerint az önkéntesség Európában már komoly hagyomány, ám nálunk egyelőre gyerekcipőben jár. A fiatalokat ezért minél előbb hozzá kell szoktatni az önkéntességhez. Már csak azért is, mert egy törvénytervezet szerint néhány év múlva az érettségi feltétele lesz, hogy a diákok meghatározott óraszámban önkéntes munkát végezzenek, mely az ifjabbak  számára kiváló referenciát, az időseknek pedig remek szabadidős, közösségi lehetőséget is jelenthet.

Nagy Krisztina úgy látja, Vas megyében az önkormányzatok és a civil szervezetek mellett az emberek is szívükön viselik a célt, hiszen az Európa Napon is sokan jelentkeztek önkéntesnek. Az érdeklődők a vasi önkéntes centrumot  az oszkói Hegypásztor Körnél, illetve a Herényiek Házában a jövőben is elérhetik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!