Vissza a múltba: Ausztria ellenőrzi a határait

Bécsben rendezik meg a Világgazdasági Fórum európai és közép-ázsiai kérdésekkel foglalkozó tanácskozását június 8-án és 9-én. Ausztria ezért hat napra teljes határszakaszán visszaállítja az ellenőrzést. Ennek apropóján utánajártunk: honfitársainknak mire kell majd odafigyelniük, milyen iratokat kell magukkal vinniük, ha nyugati szomszédunkhoz látogatnak.

Prófusz Péter

A Bécsben tartandó csúcstalálkozó miatt június 4-én nulla órától június 9-én 24 óráig visszaáll az ellenőrzés Ausztria teljes határszakaszán - feleli érdeklődésünkre Lakatos Tibor  rendőralezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.  A schengeni egyezmény egyébként lehetőséget ad arra, hogy egy érintett állam, kivételes esetekben átmenetileg visszaállítsa a folyamatos ellenőrzést a határokon.

Ezen intézkedést Ausztria a rövidesen sorra kerülő Világgazdasági Fórum miatt vezeti be. Az ellenőrzéseket minden átkelő osztrák oldalán végzik majd, és az osztrák kollégák döntik el azt is, hogy a huszonnégy órás ellenőrzést hány helyszínen, és melyik határátkelőkön valósítják meg. A találkozóra érkező kiemelten védendő személyek, illetve az esetleges demonstráló csoportok miatt egyébként további biztonsági intézkedések is szükségesek lehetnek.

Magyarország, az Európai Parlament jóváhagyásával  2007. november 15-én , nyolc másik állam társaságában csatlakozott a schengeni övezethez.  2007. december 21-től pedig megszűnt az állandó határellenőrzés a magyar-osztrák, a magyar-szlovén és a magyar-szlovák határon (Ezzel együtt szigorodott az ellenőrzés azon határátkelőkön, amelyek az  egyezményhez nem csatlakozott szomszédos országokba vezetnek). 

Az átkelők pedig állami tulajdonba kerültek. A határátkelők épületeinek állaga azóta is romlott, ezért adódik a kérdés: jelenlegi állapotukban alkalmasak-e a magyar-osztrák határátkelők az ellenőrzésre. Lakatos Tibor szerint az osztrák oldalon jobb állapotban vannak az épületek, mint a magyaron.

Majd a rendőralezredes hozzáteszi: az épületek állapota nem mérvadó abból a szempontból, hogy az ellenőrzés mobil eszközök segítségével megoldható, az okmányok áttekintése pedig kisbuszokban  is könnyen elvégezhető. Erre jó példa lehet Olaszország, ahol ez bevett szokásnak számít. 

- A schengeni egyezménytől függetlenül állampolgárságát  mindenkinek tudnia kell igazolni - folytatja az emberek számára fontos tudnivalókkal Lakatos Tibor. Nemzetközi szerződések rendelkeznek ugyanis arról, hogy egy ország milyen okmányt fogad el az állampolgárság igazolására. Ausztriában csak a személyi igazolványt és az útlevelet fogadják el, tehát a vezetői engedély, vagy éppen a születési anyakönyvi kivonat nem elegendő. Az osztrák kollégák a  határellenőrzést biztosan szigorúan végzik majd.

Így aztán a határnál várhatóan visszafordítanak mindenkit, aki nem tudja igazolni állampolgárságát. Az ellenőrzést az osztrákok végzik majd, így állandó magyar rendőri jelenlét nem lesz. A 2008-as  svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idejéhez hasonlóan időszakos magyar-osztrák közös ellenőrzésekre viszont számítani lehet. Amennyiben pedig a határellenőrzés időszakában körözött magyar állampolgárságú személyt fognak el, akkor vele szemben a magyar rendőrök intézkednek majd.

Az osztrák hatóságok tehát a Világgazdasági Fórum zökkenőmentes lebonyolításának megkönnyítéséért állítják vissza a teljes légi, vízi és közúti határellenőrzést. Ebben az időszakban várhatóan megnő az utazás menetideje.
A Világgazdasági Fórum június 8-án és 9-én rendezi meg Bécsben az európai és közép-ázsiai kérdésekkel foglalkozó tanácskozását.

Az esemény központi témája, hogy míg az uniós országok gazdaságaiban megszorító intézkedéseket alkalmaznak, és lelassult a növekedés, Közép-Ázsia egyes országaiban rohamos fejlődés figyelhető meg. A világgazdasági egyensúly megteremtéséért az érintett országok erősebb együttműködésre törekednek.

Végezetül, ha már szó esett a schengeni egyezményről: Nicolas Sarkozy francia és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a szerződés módosítását szorgalmazza, ugyanis mindkét országban komoly gondot jelentenek az észak-afrikai zavargások miatt elmenekült migránshullám okozta feszültségek. (Emiatt Ausztria részéről felmerült, hogy az osztrák-olasz határon is visszaállíthatnák a határellenőrzést).

A  nemzetközi sajtóhírek szerint átfogóbb módosításokról is szó lehet,  hiszen a schengeni egyezmény több pártolója  Brüsszelben  már a szerződés klasszikus szellemének megtartása mellett érvelt. Ez pedig azt sejteti, hogy a belső határok teljes ellenőrzésének visszaállítása is szóba kerülhetett.

 Schengenről és a fórumról

A Világgazdasági Fórum célja: a gazdasági helyzet javítása a befolyásos vezetők globális, regionális és iparági vitáin keresztül.

 A schengeni tagországok az EUROPOL révén hangolják össze a kábítószer, a tiltott kereskedelem és a szervezett bűnözés elleni akcióikat.

A schengeni információs rendszer (SIS) hálózata a tagországok rendőri és bírói szerveitől beszerzett információkkal rendelkezik, körözött személyekről és ellopott tárgyakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!