18. Bloomsday: kultúrákat összekötő ünnep

Csütörtökön délután lett nagykorú a Bloomsday, ugyanis 18. életévébe lépett. Ehhez keretül egy méltó megemlékezés is szolgált.

Kozma Gábor

Székely Ákos, Abajkovics Péter, Feiszt György, Keserű Ilona, Wagner András, Rasperger József, Viola László, Németh László, Spiegler Tibor, Kocsis János, Takács Ferenc, Najmányi László, Molnár Miklós, Ipkovich György és még sokan mások: felnőtt korba lépett a szombathelyi Bloomsday. A fenti nevek, illetve személyek egy-egy adott évben meghatározták az ünnepet.    Volt úgy, hogy a Képtárban Székely és tanítványa a földről szippantotta fel testes performance  művészeti akció  keretében a lehullott szellemi étkeket, mondjuk a rendszerváltó rántottát. Amely, mint már tudjuk, bizony alaposan odaégett.   

Olyan idő is akadt, amikor fúvósok festettek alá a Fő téren az  ír nagykövet szavainak, aki erre ír hidegvérrel annyit jegyzett meg: Mr. Bloom mindig is játékos elme volt. A játékos elme a 18. Bloomsday-en is megnyilvánult.

A Fő téren szólt a zene, sokan tisztelegtek a maguk módján a híres szobor előtt, amint ismét kilép a falból. Aztán szépszámú hallgatóság előtt szólt Joyce és Italo Svevo barátságáról Madarász Imre professzor a debreceni tudományegyetemről. Hangsúlyozva: ez a kapcsolat inspirálóan hatott az íróra, aki művével, az Ulyssesel átírta a modernkori európai (világ) irodalmat.

A mű hatása ma is óriási, hiszen az Ulysses a modern regény alapja lett: végtelen folyam a reménytelen időben. Hőse, a szombathelyi Leopold Bloom reklámügynök, vagyis Virág Lipót az 1800-as években élhetett Szombathelyen, s Triesztbe utazván ismerhette meg az ír írót. Akinek megtetszett a története és a város neve. Szombathely igazán egzotikusan hangzott előtte. 

A Bloomsday hivatalos részében John Deady ír nagykövet méltatta a nap jelentőségét, aláhúzva: az ír-magyar kapcsolat példaértékű Európa számára. Mert kultúrákat köt össze, barátságokat  hirdet. 

Puskás Tivadar polgármester szintén méltatta az eseményt, utalva nagykorúságára. Mint mondta, a világban mindenütt találunk magyarokat és íreket, rokonlelkek vagyunk.

Takács Ferenc, a Joyce Társaság elnöke Békés Pál könyvét mutatta be, majd megcsapolták a Guiness hordót. Legvégül pedig lisztes pecsét került a Fő térre.

1971-től napjainkig

Csaknem húsz éve már, hogy a helyi elit értelmiségi kör kifejtette: a világ egyik leghúzósabb regénye, az ír James Joyce Ulysses-e Szombathelyen is játszódik. Ezért emlékezzünk rá, építsünk köré fesztivált.

1971-ben, a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán értesültünk először a nemrég elhunyt Bödei Imre tanár úrtól, nagyszerű embertől, arról, hogy az Ulysses rejti Szombathelyt. Leopold Bloom, a főhős, pedig itt élt.

Sokan hitték akkoriban, hogy ettől a város világhíres lesz. Ez a gondolat azonban nem jutott tovább a Gagarin útnál. Bár ha úgy vesszük, ez is űrléptékű volt. A Bloomsday még nem uniós ünnep, pedig igazából annak kéne lennie: mert egyetemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!