A bűnözők nem vakációznak?

Nyáron sok a turista megyénkben, megszaporodik a lopások száma. Emiatt nemcsak a rendőröknek, hanem a polgárőröknek is több a teendőjük. De nemcsak a tolvajok adnak munkát a rend őreinek, hanem az úgynevezett kulcsos gyerekek is. A vakáció ideje alatt ugyanis sok szülő nem tud felügyelni egész nap a gyermekére, ezért sokan közülük az utcákon csellengnek.

Bajdó Bettina

 

 Már múlt hét végén is érezhető volt, hogy a tolvajoknak is elkezdődött a turisztikai idény. Két kempingben is értéktárgyak tűntek el. Múlt hét pénteken a szombathelyi kemping egyik faházában járt tolvaj. Az ismeretlen tettes az egyik faház ablakát benyomta, s onnan két mobiltelefont, egy Ipod-ot, egy diákigazolványt, valamint hétezer forintot vitt el. A bűncselekménnyel okozott kár közel 200 ezer forint.

A sárvári kemping területén is betörtek egy lakókocsiba. A szemle során megállapították, hogy az ismeretlen elkövető a fürdő kempingjében nyaraló német állampolgár lakókocsijának jobb hátsó ablakát kifeszítette, majd bentről elvitt két karórát és több arany ékszert 350 ezer forint értékben. A rongálási kár 50 ezer forint.
 
A rendőrségnek a nyári időszakban kiemelt feladata az illetékességi területére érkező turisták, valamint az itt élők biztonságának megteremtése. Dr. Nátkai Györgyi, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fürdők, a bevásárló- és üdülőcentrumok környékén nagy hangsúlyt helyeznek a bűncselekmények megelőzésére. Például a szélvédőkön hagyott felhívásokkal igyekeznek figyelmeztetni azon autótulajdonosokat, akik értéktárgyat hagytak járművükben. A turisztikai idényben szlovén-osztrák-magyar közös járőrszolgálatokat is szerveznek, továbbá a vasútállomásokat és a nemzetközi személyszállító vonatokat is fokozottan ellenőrzik. Az osztályvezető kiemelte: az ifjúságvédelem területén leginkább azt ellenőrzik, hogy kiszolgálják-e alkohollal a fiatalkorúakat.
 
A rendőrök mellett a polgárőröknek is kiemelt feladatokat jelent a nyári szezon  _ tudtuk meg Krug Gusztávtól, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség elnökétől.

- Nyáron sok a turista a megyében, ezért fokozottan figyelünk mi is a forgalmasabb helyeken - mondta az elnök. -Nemcsak külföldi és belföldi vendégek pihennek a megyében, hanem a nagy melegben sok helyi lakos a tavak, strandok partján próbál hűsölni. Ilyenkor mindenki magával viszi értékeit is, melyre természetesen ügyelni kell.  A tolvajok folyamatosan próbálkoznak, éppen ezért kiemelt feladatunk  segíteni a rendőröknek a bűnmegelőzésben, s közösen járőrözünk a forgalmas helyeken. Nyáron megszaporodik a fürdők, kempingek környékén  a lopások száma, próbáljuk ennek is elejét venni.

Az elnök hozzátette, szerencsére ebben az időszakban több egyesület, civil szervezet is segíti a munkájukat, így közösen sokkal hatékonyabban tudjanak felügyelni az úgynevezett kulcsos gyerekekre.

A csellengő, a vakáció ideje alatt tétlenkedő gyermekek számára évről évre nő. Amíg a szülők dolgoznak, a gyerekek nem találják fel magukat, előfordul, hogy könnyen bajba keverednek. A polgárőrök éppen ezért nyáron fokozottan ellenőrzik a játszóterek környékét, hogy ránézzenek a felügyelet nélküli fiatalokra.

A tavaknál is járőröznek
Hosszúpereszteg polgármestereként nagyon fontosnak tartom a település közbiztonságát – hallottuk Dénes Károlytól.  - A helyi polgárőrökkel már évek óta együttműködési szerződést kötött az önkormányzat. Nemcsak a település mindennapjait felügyelik, hanem a Szajki-tavaknál is járőröznek. Nemrég egy Lada Nivát is kaptak ajándékba, így autóval is járhatják a környéket. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az ide érkező turisták elégedetten távozzanak a településről. A Szajki-tavaknál pedig úszómesterek is ügyelnek a fürdőzők biztonságára.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!