A kormány szigorítja a véradásról szóló szabályozást

A kormány szigorítja a véradásról szóló rendeletet, hogy megakadályozza a véradáskor kérhető útiköltség-térítéssel kapcsolatos visszaéléseket.

MTI

A kormány honlapjára kedden felkerült miniszteri rendelet szerint a véradók utazási költségei kifizetésének szabályozása túl általánosan megfogalmazott, továbbá a vérellátóknak jogszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy "az utazási költségszámítás alapját képező helyszínek, távolságok valóságtartalmát" vizsgálják.
   
Ennek következtében ez év április végéig az e célra rendelkezésre álló összeg időarányos részének többszörösét fizették már ki. "Amennyiben ez a tendencia nem változik, akkor az év végéig akár több 100 milliós többletforrás igény léphet fel az Országos Vérellátó Szolgálat gazdálkodásában" - olvasható a rendelet indoklásában.
   
A szabályozás új elve szerint a donort kizárólag "az egységes országos donor regiszter alapján véradásra történő behívás esetén" illeti meg költségtérítés. Az új rendelkezés - azáltal, hogy szigorúbb feltételt szab a költségtérítés alkalmazására - a költségtérítéssel összefüggő indokolatlan költségek kifizetésének megakadályozását, a jóhiszemű joggyakorlással érintett donorok véradási hajlandóságának erősítését, továbbá az OVSZ számára az adminisztrációs terhek növekedése nélkül a költségtérítés alapjául szolgáló feltételek pontos meghatározását segíti.
   
A rendelet szerint a szabályozásnak meg kell felelnie az Európa Tanács azon állásfoglalásának is, miszerint a véradás önkéntes és térítésmentes kell, hogy legyen, és ennek kapcsán a donornak legfeljebb az indokolt költségeit lehet megtéríteni. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
   
Az index.hu kedden közölt egyik írásában arról számolt be, hogy a tárca szerint "felütötte a fejét egy új jelenség: egyesek visszaélnek a véradáskor kérhető utazásiköltség-térítéssel".
   
A hírportálnak az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója, Miskovits Eszter elmondta: a korábbi években az utazásiköltség-térítésre kifizetett átlag országos szinten 8 millió forint körül volt, míg idén már az első három hónapban elérte a tavalyi éves kiadásokat. Az OVSZ főigazgatója szerint "az utóbbi hónapokban jelentkező és kiteljesedő jelenségről van szó".

Közlése szerint "több ízben a véradó távoli városból ment véradásra, holott abban a városban is lett volna erre lehetősége, ahol az általunk ismert állandó, bejelentett lakcíme van". Hangsúlyozta továbbá, hogy az OVSZ-nek minden olyan esetben is ki kell fizetnie az utazás költségeit, amikor a donor a véradásból kizárható, és ez számára is ismert tény, tehát valójában nem is sikerül a véradás.

"A véradás térítésmentességének elsősorban biztonsági okai vannak, melyre az Európai Unió különösen nagy hangsúlyt fektet, így ennek megfelelően hazánkban sem fogadható el az, hogy egy személy, más megélhetési forrása nem lévén, a véradásból szerezzen jövedelmet" - fogalmazott az OVSZ főigazgatója az indexnek.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!