Abortusz helyett örökbeadás?

A kormány kampányt indított az abortuszok számának csökkentésére, az örökbefogadás népszerűsítésére. Arra biztatnák a hezitáló várandósokat, hogy akkor is szüljék meg a gyermeküket, ha nem ők fogják felnevelni. Az akciótól a szülési kedv fellendülését remélik.

Simon Erzsébet

"Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám..., de inkább adj örökbe, hadd  éljek!" Ez olvasható azon a plakáton, amely aluljárókban, buszmegállókban hirdeti a kormány új, abortuszellenes kampányát. A cél, hogy több gyerek szülessen, az eszköz pedig az örökbe fogadás intézményének népszerűsítése.

Az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy állítsák le a kampányt, s haladéktalanul semmisítsék meg a plakátokat. Mégpedig azért, mert ez a kampány nincs összhangban az EU Progress Programjával, ahonnan  pénzt kapott Magyarország az akcióra. Mit gondolnak minderről megyénkben?

- Személy szerint a kampányt egy nagyon jó, de sajnos tudatosan félreértelmezett kezdeményezésnek tartom. Pedig a célja nem lenne más, mint hogy felhívja a figyelmet arra, hogy van más lehetőség is, mint az abortusz - fogalmaz Tömőné Nardai Anita, a Vasi Örökbefogadók Klubjának vezetője. - Ennek ellenére azt gondolom, hogy ez nem abortusz ellenes kampány, hanem élet-, magzat-, anya-, családvédő kampány elsősorban! Nem hiszem, hogy a kampány az örökbeadás népszerűsítése miatt jött létre, hanem azért, hogy minél több kis élet megszülethessék.  És erre az örökbeadás lehetőséget nyújt. Azt gondolom, hogy ha a társadalom pozitívabban állna hozzá az örökbeadáshoz, örökbefogadáshoz, megszűnnének az esetleges előítéletek, akkor a krízisterhesek közül is többen mernék ezt az utat választani. Az én személyes feladatomat, felelősségemet is ebben látom. Szeretnénk eloszlatni az örökbefogadókról élő tévképzeteket. Szeretnénk, ha az emberek látnák, hogy valódi családok vagyunk, hogy az örökbeadás rendszere nemcsak a babára váró pároknak siet a segítségére, hanem a krízisterheseknek is.

- A várandósság egy nő életének legcsodálatosabb időszaka - mondja Farkas Ágnes pszichológus.  - Ugyanakkor lelkileg a sérülékenység, érzékenység is áthatja ezeket a hónapokat; az anya öröméhez társulhatnak negatív érzések. Megriadhat a felelősségtől. Nehéz lehet elfogadni a szülői szerepet, a vele járó feladatokat, még egy várt baba esetében is. Fájdalmas szembenézni ezekkel az ambivalens érzésekkel. 

A szakember szerint, ha a nő nem készült fel az anyaságra, teherként éli meg a gyermeket, a helyzete még ijesztőbb. Az abortuszok számának csökkentésében fontos volna a döntési helyzetben támaszt nyújtani, segíteni a felelős döntést. Már az is segít tisztábban látni, ha egy ennyire nehéz döntési helyzetben egy kívülállónak elmondhatják a helyzettel kapcsolatos gondolataikat. Az abortuszt választó nők a bűntudat mázsás terhét cipelik magukkal, ami súlyos pszichés következményekkel járhat.
 
A Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál az örökbe fogadásról érdklődtünk. Móritzné Prisznyák Judit igazgató-helyettestől megtudtuk, hogy a nyilvántartásukban 28 jogerős örökbefogadó szülői alkalmassági határozattal rendelkező család szerepel, továbbá 7 jelentkező esetében az alkalmassági vizsgálatok folyamatban vannak. 34  örökbe fogadható gyermek adatait kezelik. Az örökbe fogadni szándékozó családok elsődlegesen  0-6 hónapos, egészséges, magyar származású gyermeket szeretnének örökbe fogadni. Az, hogy mennyi idő telik el az eljárás megindításától az örökbe fogadásig, több tényezőtől függ. Azok a szülők, akik kizárólag titkosan kívánnak örökbe fogadni, és csak az egészen pici, egészséges gyermek fogadására nyitottak, 2-3 évet is várakoznak. Azok az örökbe fogadni szándékozók,  akik a nyílt örökbe fogadástól sem zárkóznak el, illetve el tudnak fogadni kicsit idősebb, esetleg korrigálható  fogyatékossággal/betegséggel küzdő gyermeket is, ennél rövidebb idő alatt fogadhatnak a családjukba új tagot. Tavaly tíz gyermeket adtak örökbe, az idén eddig hatot, ebből egy gyermek  külföldi, egy kisfiú más megyei, négy pedig Vas megyei családba került. 
 
Negatív érzések is társulhatnak az örömhöz

A kampányhoz tartozó plakátokat leginkább a fővárosban lehetett látni. Lehet, hogy hamarosan ott sem, mert az Európai  Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy állítsák le a kampányt, semmisítsék meg a plakátokat. Mégpedig azért, mert ez a kampány nincs összhangban az EU Progress Programjával.

 

Dr. Kovács: Nem célravezető a tiltás

- Nem biztos, hogy a népességfogyás megállítására az abortusztilalom bevezetése a jó megoldás, a merev tiltás sokszor nem célravezető.  Az abortusz  kérdése az egész világon fellángol időnként, újabb és újabb érvek, indulatok jelennek meg ez ügyben - mondja dr. Kovács Lajos orvosigazgató, egészségügyi szakmenedzser,  szülész-nőgyógyász, sebész szakorvos, a Vasútegészségügyi Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. vezetője.  

- A viták általában három fő álláspont körül csoportosíthatóak. Ez a konzervatív, a liberális és a mérsékelt állásponttal jellemezhető, de számtalan átmenet megnyilvánul ezek között is. A magyarországi jogszabályok meghatározzák jelenleg az abortusz elvégzésének, elvégezhetőségének feltételeit. A jogszabályok alkotásánál azonban én fontosnak tartom, hogy az egész társadalom legjellemzőbb elvárását jelenítse meg a társadalom fejlődésének, fejlettségének megfelelően. Sokszor érvelési hibák is megjelennek a terhességmegszakítással kapcsolatban  - és ezt vélem felfedezni a nyilatkozatokban is. Az abortuszkérdés nem csak a nők önrendelkezési joga felől megközelíthető, megközelítendő kérdés! Sajnos szakmai pályafutásom során is találkozom azzal, hogy az abortuszt sokan fogamzásgátló módszerként kezelik. Véleményem szerint nagyon fontos  a felvilágosítás, a megelőzés lehetőségeit összefoglaló ismeretanyag tudatos elsajátítása. A  magyar abortusz-adatok bizonyos szempontból nemzetközi összehasonlításban rossznak mondhatók, de tudomásom szerint az elmúlt években csökkent a számuk. Mindazonáltal a merev tiltást nem tartom célravezetőnek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!