Afganisztán: felmentették a háborús bűnökkel vádolt lengyel katonákat

A varsói körzeti katonai törvényszék szerdán kihirdetett nem jogerős ítéletében felmentette a lengyel hadsereg hét katonáját és tisztjét, akiket azzal vádoltak, hogy afganisztáni szolgálatuk idején háborús bűnöket követtek el afgán civilek ellen.

MTI

Lengyelországban először került sor ilyen perre. A haditörvényszék azzal indokolta a felmentő ítéletet, hogy az ügyészség nem gyűjtött össze elegendő bizonyítékot, amellyel hitelt érdemlően bizonyítani lehetett volna a vádakat.
   
A NATO vezette nemzetközi afganisztáni biztonsági erő, az ISAF keretében szolgálatot teljesítő lengyel katonák és tisztek 2007. augusztus 16-án egy tálibellenes bevetés során gépfegyver- és aknatűz alá vettek egy délkelet-afganisztáni falut, Nangar Helt, megölve hat polgári személyt, köztük két nőt és három gyereket, akik éppen egy esküvőt ünnepeltek. Három további civil, köztük egy előrehaladott terhes állapotban lévő asszony súlyosan megsebesült.
   
Az alegység azután érkezett a faluba, hogy ott robbantásos merényletet kíséreltek meg korábban két lengyel katonai jármű ellen.
   
A súlyos sérülteket Lengyelországban részesítették kórházi kezelésben, az áldozatok és sebesültek hozzátartozóinak a lengyel hadsereg kártérítést fizetett, és természetbeni juttatásokat (háziállatok, liszt) is kaptak.
   
A lengyel hadsereg hét tagját - három sorkatonát, két tisztet és két tiszthelyettest 2007 augusztusában őrizetbe vették, majd később szabadlábra helyezték, és eljárást indítottak ellenük. Az ügyészség 5-12 évi szabadságvesztést, lefokozást és az áldozatok családjainak fizetendő kártérítést követelt velük szemben.
   
A vádlottak ügyvédei azzal érveltek, hogy az államnak kell felelősséget vállalnia a háborúba küldött katonáiért, és jogi segítséget nyújtani nekik, ha hibát követnek el. Az ügyvédek szerint ugyanis nem háborús bűntett, hanem tragikus hiba történt az afgán faluban.

Kovács Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!