Átlag feletti Szombathely közbiztonsága

Országos és megyeszékhelyi viszonylatban is megállta a helyét a szombathelyi rendőrkapitányság a 2010-es adatok szerint. Pozitív és negatív tendenciákról, valamint idei célokról is szó volt a rendőrkapitány beszámolójában.

Prófusz Péter

A megyeszékhely közgyűlésének munkaterve alapján a szombathelyi rendőrkapitányság elkészítette a város 2010. évi bűnügyi és közbiztonsági helyzetéről szóló beszámolót, melyet a múlt héten tártak a képviselő-testület elé. Az anyagból kiderül, hogy Szombathely a megye bűnügyileg legfertőzöttebb városa, ám ahogy azt Hollósi Gábor rendőrezredes, városi rendőrkapitány a közgyűlésen kiemelte, a megyeszékhelyek közül a második legbiztonságosabb (tavaly csupán Zalaegerszegen történt kevesebb bűncselekmény). A város közbiztonsága  az országos átlagnál is jobb. A helyzet bemutatására nézzünk néhány érdekesebb adatot.

A tavaly ismertté vált bűncselekmények száma 451-gyel nőtt. Ezek közül főként a rablások és a kábítószeres bűncselekmények száma emelkedett jelentősen, miközben a betöréses lopások száma csökkent. Ahogy azt Hollósi Gábor is hangsúlyozta: a személygépkocsi-lopások kifejezetten ritkák, tavaly mindössze öt ilyen eset történt. A rendőrkapitány szerint  pozitív, hogy a sport és kulturális rendezvények, valamint az országgyűlési és a helyhatósági választások biztosítását is zökkenőmentesen sikerült megoldani.

A közlekedésrendészeti területen a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma érdemben nem változott. Tavaly két halálos baleset történt a városban. A súlyos sérüléssel járó esetek száma csökkent, míg a könnyebb sérüléssel végződött baleseteké növekedett. A legtöbbször az autósok okoztak balesetet, közülük is a 27 és 31 év közötti korosztály.

Az ittas vezetések száma is csökkenő tendenciát mutat, a korábbiaknál  viszont több volt a gyorshajtás. Igazgatásrendészeti tevékenység címszó alatt a városi rendőrkapitányság összesen 5374 szabálysértési eljárást folytatott le, ez 337 esettel több mint 2009-ben.

A szombathelyi rendőrkapitányság az idei évben a közterületi bűncselekmények és a személyi sérüléses balesetek megelőzését, az állampolgári bejelentések gyors kezelését, a személy- és vagyonőri igazolványok megújításakor a szakszerű, ügyfélbarát eljárás megvalósítását, valamint a vagyon és személy elleni bűncselekmények megelőzését, felderítését tűzte ki céljául.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!