Ezentúl csak 39 Celsius fölött javasolt a lázcsillapítás

Új szakmai protokoll született a gyermekkori lázcsillapításról, ez főként csak 39 Celsius-fok vagy a fölött javasolja a gyerekek lázának kíméletes csillapítását - erről Réthy Lajos Attila, az útmutató kidolgozásában részt vevő Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) főorvosa, vezető tudományos munkatársa számolt be pénteken az MTI-nek.

MTI

Közlése szerint a lázcsillapításról korábban 1995-ben adtak ki protokollnak tekinthető módszertani levelet. Az új szakmai útmutatót a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium javaslata alapján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adta ki, a közelmúltban az Egészségügyi Közlönyben hozta azt nyilvánosságra.
   
A főorvos kiemelte: az új protokoll - felzárkózva több nyugati ország gyakorlatához - leszámolt a láztól való indokolatlan félelemmel, határozottan foglalva állást a fizikális lázcsillapítás kíméletlennek tartott módszerei, így a hidegfürdő vagy a hideg testborogatás ellen. Mint hozzátette, magas láz esetén persze alkalmazható a kíméletes, didergést elkerülő, 31 foknál melegebb vízzel történő fürdő, de ez alapvetően a közérzet javítását szolgálja.
   
Réthy Lajos Attila kitért arra, rizikósnak a 3 hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete mondható, ilyenkor azonnali kórházi felvétel és kivizsgálás szükséges. (Kivéve, ha a háttérben ismert, magas rizikót nem jelentő esemény, például védőoltás áll.)
   
Tájékoztatása szerint a lázat a régi protokoll sem tartotta feltétlenül kórosnak, hanem a szervezet védekező reakciójának tekintette, de a hangsúlyok eltolódtak. Ma már kevésbé - csakis magas, a szervezetet már megterhelő láz esetén - ajánlják az aktív lázcsillapítást, hiszen a láz a védekezés részeként akár hasznos is lehet.
   
Jelentős változás, hogy míg a régi protokoll csak a szakmának szólt, az új gyakorlatiasabb, mert készült egy külön a szülőknek szóló rész is. Az új útmutatás tükrözi azt az utóbbi években beigazolódott tapasztalatot is, hogy a lázgörcs nem kerülhető el a megelőzésére adott lázcsillapítóval - hangsúlyozta a szakember.
   
Az előkészítő munka során az útmutató két része közül a kórházi ajánlás alapváltozatát a Pécsi Gyermekklinika, az otthoni-szülői ajánlás alapváltozatát az OGYEI készítette el, majd a végső változat kialakítását és elfogadását a szakmai kollégium végezte el. Az összeállítás során figyelembe vették a szakma nemzetközileg elfogadott ajánlásait, adaptálva azt a hazai viszonyokra. Az otthoni lázcsillapításról szóló részt például az Egyesült Királyságban kiadott protokoll inspirálta és az a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!