Gyöngyöspata: több, mint 100 millióba került eddig a rendőrségi biztosítás

Már meghaladta a 100 millió forintot a Gyöngyöspatán és környékén március eleje óta fennálló fokozott rendőri ellenőrzés költsége - közölte Heves megye rendőrfőkapitánya a megyei önkormányzat pénteki ülésén.

MTI

Ormossy Attila képviselői kérdésre válaszolva hozzátette, hogy még a költségek növekedése várható.
   
A főkapitány úgy fogalmazott, hogy a folyamatok pozitív irányba tartanak. Ez azt jelenti, hogy közbiztonsági szempontból eseménytelen volt az elmúlt időszak. Mint mondta, köszönhető ez annak is, hogy az állami szervek, minta jellegű projekteket indítottak el a térségben. Ezek megvalósítását segíti a rendőrség is - közölte Ormossy Attila.
   
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.
   
A Jobbik március 6-án demonstrációt tartott a községben; Vona Gábor a párt elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a faluban.
   
A Véderő elnevezésű szerveződés az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.
   
A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. A helyszínről három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.
   
Időközben lemondott Tábi László, a település független polgármestere. A július 17-ére kiírt időközi választáson nyolcan indulnak a faluvezetői posztért, köztük ifj. Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka és Juhász Oszkár, a Jobbik helyi vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!