Hunvald-ügy: újra előzetesben Hunvald György és Gál György

Újra előzetes letartóztatásba helyezte a Fővárosi Ítélőtábla Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert és Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt szabaddemokrata elnökét - mondta a tábla büntetőkollégiumának vezetője pénteken az MTI érdeklődésére.

MTI

A tábla az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) néhány héttel ezelőtti döntését megváltoztatva azért rendelte el ismét a két vádlott előzetes letartóztatását, mert úgy ítélte meg: a vádbeli cselekmények olyan súlyúak, hogy másként nem biztosítható a vádlottak jelenléte a tárgyalásokon - mondta Czine Ágnes.
   
A tábla hivatkozott az emberi jogi bíróság gyakorlatára, és figyelemmel volt a vádlottak kapcsolatrendszerére, vagyoni helyzetére is - fűzte hozzá. Czine Ágnes elmondta: a másodfokú bíróság hivatkozott a strasbourgi emberi jogi bíróságra, amely szerint a közérdek az egyéni szabadságjogokhoz képest előnyt élvezhet, ha ez a közérdek abban nyilvánul meg, hogy jelentős tárgyi súlyú, nagy közérdeklődésre számot tartó ügy a lehető legrövidebb időn belül lefolytatható és lezárható legyen. A Hunvald-ügyben pedig ez a tábla szerint csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható.

A kollégiumvezető az előzetes letartóztatást csütörtökön újra elrendelő másodfokú határozat indoklását ismertetve megjegyezte: a tábla nem értett egyet az FB azon érvelésével sem, hogy jelen ügyben a bűnszervezet nem bizonyított, hiszen ez a kérdés egyelőre - tekintettel arra, hogy a bizonyítási eljárás még a legelején tart - el sem dönthető.
   
A tábla az elsőfokú ítélet kihirdetéséig rendelte el az előzetes letartóztatást Hunvald és Gál ügyében, amire leghamarabb az év végén kerülhet sor, de könnyen lehet, hogy csak jövőre. Hunvald és Gál letartóztatását azonban félévente kötelezően felülvizsgálja a bíróság, és a védőknek is van lehetősége indítványozni a szabadlábra helyezést.
   
Hunvald György volt erzsébetvárosi MSZP-s polgármester több mint két évet, Gál György, a kerület volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnöke csaknem két és fél éve volt már előzetes letartóztatásban, amikor a Fővárosi Bíróság ez év május 13-án megszüntette fogva tartásukat és Gál esetében házi őrizetet, Hunvaldot érintően lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Hunvaldot 2009. február 10-e óta, Gált 2008. november 25-e óta tartották fogva.
   
A vád szerint Gál György elsőrendű vádlott a VII. kerületi önkormányzatnak összesen 603 millió forint kárt okozott, 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg, és 16 önkormányzati ingatlan eladása kapcsán 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt erzsébetvárosi szocialista polgármestert sok száz milliós ingatlanpanamák, illetve sok milliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

A büntetőper tárgyalása április elején kezdődött el, és a Fővárosi Bíróság nyomban jelezte: nem látja megalapozottnak a lényegesen súlyosabb büntetések kiszabását lehetővé tevő bűnszervezeti minősítést, ezért a vádirat pontosítására hívta fel az ügyészséget, amely azonban erre azzal reagált, hogy minden szükséges információ benne van a vádiratban.

Május 13-án a Fővárosi Bíróság megszüntette a két vádlott előzetes letartóztatását, többek között a bűnszervezeti minősítés pontatlanságai miatt, ez ellen azonban fellebbezett a Fővárosi Főügyészség, és ennek nyomán rendelte el a tábla csütörtökön újra a két vádlott letartóztatását.
   
A Hunvald-ügyben két napja, szerdán egy másik fontos kérdésben is felülírta az elsőfokú bíróság döntését a tábla, amikor kimondta, hogy nem évült el a közokirat-hamisítás 13 vádlott esetében.
   
Az elsőfokú büntetőper kezdetén az FB úgy határozott: 13 vádlott esetében elévült a közokirat-hamisítással kapcsolatos vád, és megszűnt az eljárás. Közülük kilenc vádlottal kapcsolatban nem is tartalmazott mást a 
vádirat, így ha esetükben jogerősen megállapították volna a közokirat-hamistás ügyében a büntetőeljárás elévülés miatti megszüntetését, akkor a továbbiakban 25 helyett csak 16 vádlottal szemben folytatódott volna a Hunvald-ügy.
   
Az ügyészség azonban fellebbezett az elévülésről szóló elsőfokú határozat ellen, és ennek a tábla szerdán helyt adott, hatályon kívül helyezte az FB elsőfokú megszüntető végzését, és az eljárás folytatására utasított. Így mind a 25 vádlottal szemben folytatódik tovább a Hunvald-ügy elsőfokú büntetőpere az FB-n.
   
A közokirat-hamisítással vádolt 13 ember többsége a VII. kerületi önkormányzati ingatlanok ügyészség szerint mélyen áron aluli értékesítése során a vevői oldalhoz köthető cégekkel volt kapcsolatban, azaz a vád szerint strómanként járt el a sok száz milliós kárt okozó ingatlanpanamákban. A Hunvald-ügy elsőfokú büntetőpere kedden folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!