Lakat a falon: az örök házasság jelképe

A katolikus egyház Család éve programsorozatának egyházmegyei csúcspontja a jubiláns házaspárok találkozója lesz július 2-án Szombathelyen. Ez összekapcsolódik a Liszt emlékévvel.

Némethy Mária

A Magyar Katolikus Egyház 2011-ben a Család évét ünnepli. Ennek csúcspontja lesz a mi egyházmegyénkben július 2-án az idén jubiláló házaspárok találkozója. 2011 Liszt Ferenc emlékév is. A magyar származású zongoravirtuóz, muzsikus születésének 200. évfordulóját ünnepeljük az idén. A két nagy programsorozat összekapcsolódik Szombathelyen.

A megyeházán erről tartott sajtótájékoztatót dr. Veres András megyés püspök, Kovács Ferenc a megyei közgyűlés elnöke, Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester és Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A megyés püspök elmondta: szeretnék a rendezvénnyel erősíteni, hogy a család mennyire fontos, megmutatni azt, hogy sok emberi erőfeszítés árán is boldagan élnek házaspárok.

Eddig 180 jubiláló házaspár jelezte részvételét. A július 2-ai összejövetel felemelő kulturális élménye lesz Liszt Krisztus oratóriumának előadása a szombathelyi székesegyházban. 

A megyés püspök elmondta még: hagyományt szeretnének teremteni egy általa Pécsen látott ötlettel. Az ünneplő házasapárok egy díszkovácsoltvas falon, örökké tartó házasságuk jelképeként lakatjukat helyezhetik majd el. A nap venséglátással zárul egy 4-500 személyes sátorban.   

Kovács Ferenc bejelentette: vasi múzeumokból származó Liszt relikviákból rendeznek majd minikiállítást azon  a napon a székesegyházban.

Harangozó Bertalan is nagyon jónak tartja a rendezvényt, a köz- és kormánytisztviselőket arra buzdítja, hogy minél nagyobb számban vegyenek majd részt azon.  

Dr. Puskás Tivadar szerint is a család a jövőt jelképezi, s minden támogatást megad a rendezvényhez, amelyről humorosan megjegyezte: az a baj, hogy nem mi találtuk ki. 

Liszt oratóriuma a 2011-es jubileumi év kiemelt műve. Magyar kezdeményezésre nagy zeneszerzőnk születésnapján, október 22-én a világ számos koncerttermében egyidejűleg elhangzik majd.

Mérei Tamás elmondta: a kétórás mű a Savaria Szimfonikus Zenekarral, négy kiváló szólistával, kórus közreműködésével lesz hallható július 2-án a székesegyházban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!