MSZP: megkezdődött a pártszavazás Szombathelyen

Az MSZP kongresszusa szombaton még tanácskozott, szerdán pedig már el is kezdődött a pártszavazás Szombathelyen. A főbb elképzelésekről dr. Ipkovich Györgyöt faggattuk.

Prófusz Péter

Tíz órán át tanácskozott szombaton az MSZP legnagyobb döntéshozó fóruma, a kongresszus. Az ülésen  felvetett  kérdések közül a média érdeklődését leginkább a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform által indítványozott pártszavazás keltette fel.

A  kongresszus kétharmada végül úgy döntött, nem szeretne szavazást  tartani, ezzel együtt felkérte a Demokratikus Koalíció Platformot, fontolja meg javaslatát. Mivel a platform nem állt el eredeti indítványától, Szombathelyen szerdán már el is kezdődött a pártszavazás, összesen hat kérdésről.

- Valóban megkezdtük a voksolást, melynek eredményét az MSZP választmánya  e hónap végére már összegzi is   - felelte dr. Ipkovich György, országgyűlési képviselő, a párt városi elnöke. - A kongresszus  álláspontja szerint ugyanis a belső ügyeknél sokkal fontosabb a kormányzati intézkedések miatt hátrányos helyzetbe került emberek ügyének előmozdítása. -

A szavazásra bocsátott kérdések között az is szerepel, hogy lehessen-e közvetlenül pártelnököt választani. Ez lényegében felveti a kérdést: az MSZP maradjon-e  alulról szerveződött párt, vagy térjen át inkább  a vezérelvűségre?
 
- Az MSZP demokratikus párt, mely az eddigi tapasztalatok alapján mindenféle törés nélkül le tudja cserélni akár első számú vezetőjét is - folytatta dr. Ipkovich György. - A kongresszuson is elhangzott, hogy az MSZP-nek nem kell   vezérpárttá válnia. Amennyiben ez megvalósulna, akkor a közvetlenül választott vezető jelölhetné ki az  egyéb funkcionáriusokat, s ezzel akár saját képére is formálhatná a pártot.  Úgy gondolom, erre nem  kerül majd sor. Szerintem egyébként a közvetlen választástól sem kell ódzkodni, bár az tagadhatatlan, hogy országos szinten a párttagság már nehezen ítélhetné meg közvetlenül a jelölteket. Ha ez a helyzet végül mégis bekövetkezne, akkor olyan kontrollt kell kialakítani, ami gátja lehet annak, hogy egyetlen személy irányítsa az MSZP-t. -

A kongresszuson egyébként született egy politikai nyilatkozat is, mely a kormány politikai stílusát, eddigi munkáját kritizálja. Dr. Ipkovich György szerint ez már nemcsak az MSZP véleményét tükrözi, hanem - kiindulva a demonstrációkból - egyre szélesebb tömegekét is.

- Azt nem állítom, hogy nincs tennivaló a párt környékén, magam  is épp ezért vállaltam a városi elnöki tisztséget. Parlamenti képviselőként  már más a feladatom, mint  polgármesterként volt. Úgy gondolom, Szombathelyen a 2010-es választási kudarcot  az országos politika miatt szenvedtük el, miközben persze voltak baklövéseink helyi szinten is, de korántsem akkorák, hogy veszítenünk kellett volna miattuk. Márpedig, ha a kudarc oka a nagypolitika volt, akkor most az a feladatom, hogy a korábbiaknál aktívabb legyek a parlamentben - adott választ a politikai pozíciójának megváltozását firtató kérdésünkre a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!