Muravidéki ízek: a hagyományokra alapoznak

Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását.

Erős D. Zoltán

A Pannon Gasztronómia Élmények projekt keretében immáron második alkalommal  találkoztak  vasi és zalai, valamint  muravidéki vendéglősök, vendéglátással  foglalkozó szakemberek, valamint  újságírók. A  vasi és zalai  küldöttség a Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szlovén kollégáik  Vas megyei látogatását viszonozták. Ellátogattak több helyi terméket előállító  vállalkozáshoz, s a nap a helyi alapanyagokra alapozó, vezetett konyhaművészeti esttel zárult.

Az egyes vállalkozásoknál szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy Szlovéniában a helyi termékeket előállítók között egyaránt vannak nagy hagyományokkal rendelkező többgenerációs családi üzemek, újdonsült  vállalkozások, s nagyobb üzemek is.

A Kodila sonkaüzem Margisavciban harmadik generációs vállalkozás, amelynek a friss húsok mellett  három  termékcsaládja  van: a sonka, a házi szalámi, valamint a  különleges pástétotomok. Ezek közül a speciális  módszerekkel  készült  muravidék sonka a legnépszerűbb.  

Az osztrák határ  tőszomszédságában lévő Rogasovciban Martin Ficko középiskolás álmát  valósította meg a gyümölcsöse, valamint az ehhez  kapcsolódó  feldolgozó létrehozásával. A fiatalember  azonban nem a gorickoi  körzet  korábbi  gyümölcstermesztési hagyományait  vitte tovább, hanem  olyan  ültetvényt  hozott létre, amelyek  korábban egész Szlovénia szerte sem voltak. 

Így telepített első  lépésben birsalma  fát.  A későbbiekben  még ültetett naspolya fákat, s  előtérbe kerültek a  térség  hagyományos ősi fajtái is.  A gyümölcsöt nem frissen, hanem feldolgozva, lekvárként, pálinkaként,  s likőrként értékesíti.

Nagyüzem, ám bizonyos fokig speciális terméket  állít elő turisztikai látványosságnak sem utolsó körülmények a Radgonai Pezsgőpincészet. Az alapanyagot  380  hektár területen termelik meg, amely  4,5 millió liter pezsgőt készítenek. Termékeik  az egész  országban nagyon keresettek.

Az esti vacsorán a tanulmányútnak is beillő találkozó résztvevői még további helyi termék-előállítókkal, illetve azok produktumaival ismerkedhettek meg. Ezek között  volt például egy biogazdaság is, amely mozgáscsökkent embereknek adnak munkát.  

VIRÁGZÓ CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK

A vasi szakemberek nagy érdeklődéssel  kísérték az élelmiszereket előállító szlovéniai vállalkozások működését.  Az elmondásból azt is megállíthatták, hogy a határon túli  kis cégek előnyben  vannak  azért is, mert a korábbi  jugoszláviai szabályozás nem akadályozta a családi vállalkozások működését. Ez abból a szempontból  is előnyös, hogy egy-egy cég lépésről-lépésre fejlődhetett, miközben a szülők átadhatták a gyermekeiknek a szakmai tapasztalatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!