2011.06.21. 16:05
Muravidéki ízek: a hagyományokra alapoznak
Vasi és zalai vendéglátó szakemberek, valamint újságírók tanulmányozták a Muravidéken a helyi termékek előállításának gyakorlatát, s azok éttermi felhasználását.
A Pannon Gasztronómia Élmények projekt keretében immáron második alkalommal találkoztak vasi és zalai, valamint muravidéki vendéglősök, vendéglátással foglalkozó szakemberek, valamint újságírók. A vasi és zalai küldöttség a Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében szlovén kollégáik Vas megyei látogatását viszonozták. Ellátogattak több helyi terméket előállító vállalkozáshoz, s a nap a helyi alapanyagokra alapozó, vezetett konyhaművészeti esttel zárult.
Az egyes vállalkozásoknál szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy Szlovéniában a helyi termékeket előállítók között egyaránt vannak nagy hagyományokkal rendelkező többgenerációs családi üzemek, újdonsült vállalkozások, s nagyobb üzemek is.
A Kodila sonkaüzem Margisavciban harmadik generációs vállalkozás, amelynek a friss húsok mellett három termékcsaládja van: a sonka, a házi szalámi, valamint a különleges pástétotomok. Ezek közül a speciális módszerekkel készült muravidék sonka a legnépszerűbb.
Az osztrák határ tőszomszédságában lévő Rogasovciban Martin Ficko középiskolás álmát valósította meg a gyümölcsöse, valamint az ehhez kapcsolódó feldolgozó létrehozásával. A fiatalember azonban nem a gorickoi körzet korábbi gyümölcstermesztési hagyományait vitte tovább, hanem olyan ültetvényt hozott létre, amelyek korábban egész Szlovénia szerte sem voltak.
Így telepített első lépésben birsalma fát. A későbbiekben még ültetett naspolya fákat, s előtérbe kerültek a térség hagyományos ősi fajtái is. A gyümölcsöt nem frissen, hanem feldolgozva, lekvárként, pálinkaként, s likőrként értékesíti.
Nagyüzem, ám bizonyos fokig speciális terméket állít elő turisztikai látványosságnak sem utolsó körülmények a Radgonai Pezsgőpincészet. Az alapanyagot 380 hektár területen termelik meg, amely 4,5 millió liter pezsgőt készítenek. Termékeik az egész országban nagyon keresettek.
Az esti vacsorán a tanulmányútnak is beillő találkozó résztvevői még további helyi termék-előállítókkal, illetve azok produktumaival ismerkedhettek meg. Ezek között volt például egy biogazdaság is, amely mozgáscsökkent embereknek adnak munkát.
VIRÁGZÓ CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK
A vasi szakemberek nagy érdeklődéssel kísérték az élelmiszereket előállító szlovéniai vállalkozások működését. Az elmondásból azt is megállíthatták, hogy a határon túli kis cégek előnyben vannak azért is, mert a korábbi jugoszláviai szabályozás nem akadályozta a családi vállalkozások működését. Ez abból a szempontból is előnyös, hogy egy-egy cég lépésről-lépésre fejlődhetett, miközben a szülők átadhatták a gyermekeiknek a szakmai tapasztalatokat.