Nyugalmukat (is) féltik a Szent Imre herceg utcai lakók

Hová épüljön a Kámoni Arborétum látogatóközpontjának parkolója; mi lesz a lakók által ültetett évtizedes fákkal? Ezek a kérdések foglalkoztatták a Herényiek Házában kedden megtartott lakossági fórum kezdeményezőit. Nem nyugtatták meg őket a válaszok.

Ambrózai Zsuzsanna

A fórum apropóját egy lakossági bejelentés szolgáltatta. A Szent Imre herceg úti lakók ugyanis eljuttatták észrevételeiket a polgármesteri hivatalhoz. Ebben többek közt kifogásolták a látogatóközpont környezetébe tervezett parkolók építésének helyét, a környezet átalakítását.

A fórumon a projektben érdekeltek jelen voltak, igyekeztek kielégítő válaszokkal szolgálni a felmerülő kérdésekre, problémákra. 

Kiss László, a fórum egyik lakossági szószólója ismertette a lakók kételyeit.

- A látogatóközponttal, mint objektummal nincs problémánk, a kialakításra kerülő parkolóhelyekkel azonban nagyon is. A tervezett parkoló ugyanis olyan területen fekszik, amellyel az elmúlt harminc évben senki sem foglalkozott. Mi, lakók rendeztük a területet, ültettük be fákkal, nyírtuk a füvet. Most pedig éppen ezeket a fákat akarják kivágni - mondja Kiss László. További probléma, ha megépítik a parkolót, megnő az autós és a buszos forgalom az utcában, nő a környezetszennyezés veszélye ezáltal, és ezzel arányosan pedig a zaj is, mondják a lakók.
A legnagyobb vita azonban mégis arról kerekedett, hogy  a parkoló a majdani látogatóközpont kerítésén  kívül épüljön-e. A lakók ugyanis azt szeretnék, ha a parkoló a kerítésen belül, az arborétum területén épülne meg. Elkerülnék ezzel a nyugalmuk megzavarását, valamint a kivitelezése is egyszerűbb és logikusabb lenne, mondják.

Lakézi Gábor, a Városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője elmondta, sajnos a legtöbb beruházásnál sérül valakinek az érdeke, éppen ezért egy építkezésnél elkerülhetetlen, hogy a zöld növényzet ne szenvedjen kárt. Hozzátette, a kivágott fák helyébe természetesen újakat ültetnének.

- Tény és való, hogy az a fajta nyugalom, amely eddig jellemezte a Szent Imre herceg utat, nem lesz biztosítható, de nem is kell attól tartani, hogy óriásit növekedne a forgalom - így  Lakézi István.

A tervek szerint ugyanis az arborétum eddigi 10 ezres látogatottsága 20 százalékkal nőne az elkövetkezendő öt évben.

A kerítés áthelyezése, a parkoló kialakítása ügyében Szakály Szabolcs, a Stratégiai Iroda vezetője részletesen felvázolta a lehetőségeket.

- Mivel a projektnek november közepéig el kell készülnie, a lakók által szorgalmazott áthelyezés, útvonalmódosítás már nem férne bele az időbe. Itt ugyanis a bürokrácia áll a háttérben, újra engedélyeztetésekre lenne szükség, új pályázatot kellene kiírni, azt elfogadni, végül pedig a kivitelező kapna szerepet - mondja az irodavezető.
Marton Zsolt alpolgármester, választókerületi képviselő elmondta, már arra sincs lehetőség, hogy a projekt lejárati idejét meghosszabbítsák, ezt a keretet ugyanis kimerítették. A lakók szerint a vita nem járt nagy eredménnyel, nem állnak meg, további lépéseket tesznek.

A lakók tehát nem nyugszanak bele abba, ami a fórumon elhangzott. Annak ellenére sem, hogy ígéretet kaptak Marton Zsolt alpolgármestertől arra, hogy napokon belül személyesen egyeztetnek majd a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel a kérdésben.

Szalay Sámuel és Kiss László lakossági szószólók elmondták: most már nincs idő arra, hogy lépcsőfokokat lépkedjenek, egyenesen az Európai Unióhoz fordulnak. Ha az sem hoz eredményt, eltorlaszolják a projekt útját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!