Tömegesen perelhetik a közútkezelőt a 86-os mentén élők

Fizetnie kell a közút kezelőjének a 86-os főút elviselhetetlen forgalma miatt. Az erről szóló ítéletet jóváhagyta a Legfelsőbb Bíróság. A precedens verdikt nyomán arra lehet számítani, hogy a főút vasi szakaszán élők tömegével fordulnak majd kártérítésért a bírósághoz.

Simon Erzsébet

Két Győr-Moson-Sopron megyei ember perelte be a 86-os főút kezelőjét, mert a lakóhelyüket átszelő közlekedési útvonalon olyan hatalmas a kamionforgalom, hogy az életüket elviselhetetlenné, az ingatlanukat pedig eladhatatlanná teszi. 

Perükhöz egy civil szervezet, a Levegő Munkacsoport nyújtott segítséget. A jogvita megjárta a szokásos fórumokat, a minap a Legfelsőbb Bíróság tett pontot az ügy végére. Helybenhagyta azt az ítéletet, amely szerint a közút kezelője köteles kártérítést fizetni a felpereseknek.

A károsultak jogi képviselője, dr. Bendik Gábor érdeklődésünkre közölte: a precedens értékű ítélet remélhetőleg ráébreszti az illetékeseket arra, hogy nem lehet tovább halogatni a hatékony forgalomcsillapító intézkedések megtételét sem a 86-os úton, sem a nagy kamionforgalommal sújtott egyéb utakon. Az ítélet egyúttal azt is mutatja, hogy immár elengedhetetlen a nehézgépjárművek, teherkocsik kilométerarányos útdíjának mielőbbi bevezetése és a vasúti teherszállítás fejlesztése.

Megyénkben is számos települést szel át a 86-os főút, ahol a nehézgépjárművek szinte összefüggő sort alkotva haladnak éjjel-nappal. Ennek egyik oka, hogy az uniós csatlakozással látványosan megnőtt a térség kereskedelmi forgalma, amely egyre inkább a közutakat veszi igénybe. A fő ok azonban, hogy a párhuzamosan futó osztrák autópályák használóinak 2005 óta a megtett út arányában jelentős útdíjat kell fizetniük. A fuvarozók költségkímélési céllal inkább a 86-os úton közlekednek, amely így az Európa déli és északi fele közötti kereskedelmi forgalom egy tekintélyes részét is kénytelen elvezetni.

Hegyfalun a kamionforgalom miatt hosszú ideje tiltakozókat tömörítő 86-os Útbizottság értesítette a helyieket a  perecedens értékű ítéletről. Kálmán József polgármester örül a verdiktnek, mivel az eddig hozott forgalomlassító intézkedések, illetve a szakaszos útdíj bevezetése nem javított a helyzeten: a kamionok száma, a sofőrök közlekedési morálja nem változott.

Mivel a szelestei új út építését kivéve évek óta nem történt semmi, az elkerülő folytatása tavaly leállt, a közút kezelője számíthat arra, hogy tömegesen perelnek az itteniek is. 
 
Permorzsák

A perben szakértő bizonyította, hogy a forgalom által okozott zajterhelés meghaladja a jogszabályokban előírt határértéket.

A kár megállapítása érdekében ingatlanforgalmi szakértőre is szükség volt, aki szerint az érintett ingatlan gyakorlatilag forgalomképtelenné vált az elviselhetetlen kamionáradat miatt. Szakvéleményében végül 15 százalékos értékcsökkenést állapított meg, és a bíróság ennek megfelelően döntött a vagyoni kártérítésről.

A lakosok életminőségének tartós csökkenése miatt nem vagyoni kártérítést is megítélt a bíróság.

A 15 százalék és a nem vagyoni kártérítés milliós összeget jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!