Ugrik a kocsi, ha több mint egyéves az adótartozás

Ha a hátralék meghaladja az egy évi adótételt, kivonhatják a forgalomból az adott gépjárművet. Vasban nem jellemző, hogy így szankcionálnák a mulasztókat.

Prófusz Péter

Egyes megyék nagyobb városaiban évente ötszáz-hatszáz (havonta mintegy ötven) járművet  vonnak ki a forgalomból gépjárműadó-tartozás miatt. Vas megyében szerencsére jobb a helyzet.

- A gépjárműadóról szóló törvény teszi lehetővé, hogy amennyiben az adóalany (az adófizetésre kötelezett) hátraléka az egy évet meghaladja, akkor az adott önkormányzat adóhatósága kivonathatja a forgalomból az autót - felelte érdeklődésünkre dr. Németh Adrienn, a szombathelyi okmányiroda vezetője. 
- A határozat jogerőre emelkedését követően a gépjármű tulajdonosának a forgalmi engedélyt, valamint a hatósági jelzéseket (rendszám) öt napon belül le kell adnia  az okmányirodában. Amennyiben az ügyfél nem tesz eleget kötelezettségének, el kell rendelnünk a végrehajtást, és bírságot kell kiszabnunk, amely  megismételhető. Fontos tudnivaló még, hogy ezen ügyekben nincs méltányosság, mivel az okmányiroda végrehajtó szerepet lát el.

Az irodavezető hozzátette: a forgalomból kivont gépjárművek kapcsán  az elmúlt években nem tapasztaltak növekedést. A szombathelyi okmányirodához egyébként 39 község tartozik, a forgalomból történő kivonás eszközét azonban a megyeszékhely polgármesteri hivatala mellett a településeknek csak egy része alkalmazza. Így aztán az okmányirodához havonta általában 10-12 ilyen jellegű ügy érkezik, a tavalyi évben hozzávetőlegesen 120 esetben jártak el.

Dr. Németh Adrienn hangsúlyozta: a gépjárművek forgalomból történő kivonásánál nem az adóhátralék összege a fontos, hanem az, hogy a hátralék meghaladta-e az egy évi adótételt.

Körmenden körülbelül 3 ezer 800 adóköteles gépjármű-tulajdonos van. Közülük a helyi adóhatóság a tavalyi évben 112 esetben kezdeményezte az   okmányirodánál gépjármű forgalomból történő kivonását. (A Rába-parti városban ez tehát nem éri el a havi tíz ügyet sem.)

Sárváron inkább preventív jelleggel alkalmazzák a fent említett eljárást, az adózókra ugyanis közvetett módon az inkasszóval, valamint a munkabérből történő letiltással hathatnak. A városban január 1-től tegnapig összesen 29 gépjárművet vontak ki a forgalomból adóhátralék miatt. (Kerekítve ez megközelítőleg havi hat esetet jelent.)

Dr. Dancsecs Zsolt szentgotthárdi jegyző elmondta: az elmúlt három évben 51 gépjármű forgalomból történő kivonását kezdeményezték adóhátralék miatt. A városban a gépjárműadó-hátralékok összege enyhe emelkedést mutat, az így felhalmozott tartozás meghaladja a 29,4 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!