Új CT-t kaphat a Markusovszky kórház

Gyorsan túljutottak szombati teendőiken a megyei közgyűlés tagjai: egyhangúlag fogadták el a több tucatnyi előterjesztést.

Simon Erzsébet

A legutóbbi ülés óta történt intézkedések között szerepelt, hogy a megyei közgyűlés elnöke mintegy 24 millió forint soron kívüli kiutalásáról rendelkezett a Dr. Nagy László Gyógypedagógiai Intézmény részére. Az intézmény ugyanis több mint 28 és fél millió forint összegű fizetési felszólítást kapott az energiaszolgáltatótól. Mivel saját forrásból csak 4,5 millió forintot tudott a tartozásra kifizetni, az adósságrendezési eljárás elkerülése érdekében döntött így Kovács Ferenc.
 
A turizmus megyei továbbfejlesztése című előterjesztéshez több képviselő is hozzászólt. Fehér László bejelentette például, hogy egy ausztriai szállodalánc több milliárd forintot fordít Celldömölkön szálloda- és kempingépítésre, s a Vulkánpark megvalósításával együtt a megye büszkesége lehet a beruházás.

Patyi Elemér a vadászati turizmus fellendítését szorgalmazta, Marton Ferenc alelnök azt javasolta, hogy legyen olyan Vas Megye Kártya, amellyel a turista a megye kulturális programjait, nevezetességeit látogathatja. Végül arról határoztak a képviselők, hogy az illetékes szakmai bizottság terjesszen a közgyűlés elé cselekvési programot.

A megyei kórháznak nyújtandó tagi kölcsön ügyében - 250 millió forintért új CT-berendezést vennének -  Fehér László arról érdeklődött, szerencsés-e a jelenlegi helyzetben, amikor még nem lehet tudni, mi lesz a sorsa a Markusovszkynak, ekkora összeget kölcsönadni.

Kerekes Ferenc szerint a kórház versenyhátrányba kerülne, ha nem lesz meg az új műszer. Az önkormányzat csak megelőlegezi az összeget, a kórház visszafizeti kamatostul. Pajor András arra hívta fel a figyelmet, ha a kórház helyzetében bármilyen változás áll be, vannak állami garanciák a visszafizetésre.

Hatvanmillió forint önerőt szavaztak meg az önkormányzat intézményeinek energetikai fejlesztésére, megújuló energia hasznosítására. Meghosszabbították 2015-ig azt a megállapodást, amely rögzíti, hogy a megyei önkormányzat látja el a közoktatási feladatokat a körmendi Rázsó szakközépiskola és a Kölcsey gimnázium, illetve a vasvári postaforgalmi szakközépiskola esetében.

Kitüntetés Joós Tamásnak

Vas megyének veszteség, Kőbányának nyereség, így fogalmazott Pajor András, amikor megköszönte az MMIK posztjáról távozó igazgatójának munkáját a közgyűlés nevében. Joós Tamásnak szakmai munkája elismeréseként ezüstözött Batthyány-emlékérmet adott át Kovács Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!