Vörösiszap-katasztrófa: Magdus néni a Ság hegy lábánál kezd új életet

Új otthonra lelt Geiger Imréné, Magdus néni, akinek devecseri házát lakhatatlanná tette a vörösiszap. A 75 éves asszony a Ság hegy lábánál, lánya közelében kezd új életet.

Nagy Ildikó

- Csoda, hogy élek - sóhajt fel új otthonának udvarán Geiger Imréné, Magdus néni. A 75 éves asszony két botra támaszkodva lépked, a lábain máig nem gyógyultak be a vörösiszap okozta sebek. Jól emlékszik 2010 október negyedikére.  

- Előző nap szüreteltünk a Somlón, a  szomszédasszonyommal, Piroskával éppen a gyümölcsöket akartuk rendezgetni a garázsban. Felnéztem, és láttam, hogy vagy két méteres magasságban hömpölyög a vörösiszapos szenny - idézi fel a tragikus pillanatokat az asszony.

Magdus néni szomszédasszonyával majdnem három órán keresztül lógott a garázsajtón. Oda kapaszkodtak fel. Szerencsére a lábukkal is meg tudták támasztani magukat, ám a vörösiszapos szenny így is a nyakukig ért. Egy traktoros jött értük, a markoló kanálban vitték ki őket a főútra.

- Veszprémbe kerültem kórházba. Amikor Nemes doktor meglátta a lábaimat, hogy húsig lemarta a bőrt a lúgos lé, azt mondta: ez soha sem fog begyógyulni. Igaza lett. Még most is megvan a nyoma - meséli az asszony.

Magdus néni devecseri házát le kellett bontani, és a család úgy döntött, hogy celldömölki lánya, Katalin közelében keresnek neki új otthont. Egy hónapja költözött be új házába, ahova a régi életéből csak Gyuri kakast hozta magával.

Gyuri a tyúkól tetején élte túl a katasztrófát, a huszonöt tyúk odalett. Amikor az állategészségügyisek az iszapömlést követő harmadik napon elkezdték összeszedni az elhullott állatok tetemeit, Gyurit élve találták. Csak a körmeit marta le a lúg, és azt mondják, egy hónapig nem kukorékolt,  meséli Magdus néni. 

Nyílik a kapu, érkezik Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. általános vezérigazgatója és Fehér László, Celldömölk polgármestere. Köszöntik a város új lakóját. Tajti Péter elmondja, cégük úgy döntött: átvállalják a földgázszolgáltatáshoz történő csatlakozás díját, és százezer forintos támogatást adnak a gázkészülék megvásárláshoz.

De mások is segítettek: a celldömölki Kovács István a terveket készítette el, Kurucz Attila gázszerelő mester (Kemenessömjén polgármestere) szintén ellenszolgáltatás nélkül szerelte be a gázt. Így segítették Magdus néni újrakezdését. (Társadalmi célú felelősségvállalás)

AZ ÉLET A LEGNAGYOBB  RENDEZŐ

Csak a régi szomszédaimat sajnálom, kesergett Magdus néni új háza udvarán, a susogó nyírfák alatt. De alighogy ezt kimondta, felcsillant a szeme. Mert  az élet nagy rendező: kiderült, hogy az  új otthona melletti házban régi ismerős lakik. A férfi még most is a devecseri állomáson forgalmista, ott, ahol Magdus néni annak idején pénztáros volt. A szomszéd mondogatja is Magdus néninek: ne bánja, hogy nem ment vissza Devecserbe, mert az már soha nem lesz a régi...

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!