Egészségügyi főiskola: nem zárják be, csak racionalizálás zajlott

Felröppent a hír, hogy bezárják a szombathelyi egészségügyi főiskolát, ám az intézmény stabil, sőt képzési köre bővül.

Merklin Tímea

Általános racionalizálás zajlott le a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Szombathelyi Képzési Központjában. Voltak elbocsátások, megszűntek adminisztratív állások, elküldtek nyelvoktatókat, fizikai dolgozókat. Ezzel kapcsolatosan kelt szárnyra a hír, hogy baj van az egészségügyi főiskolán, még az is felmerült a szóbeszédben, hogy esetleg megszűnik. Dr. Takács Magdolnát,  a képzési központ  igazgatóhelyettesét kérdeztük, mi a helyzet valójában.

- Költségmegtakarítási intézkedések voltak. Az elektronika megjelenése az igazgatásban, a működésben nélkülözhetővé tett adminisztratív munkaköröket. Az interneten keresztül a hallgatók ma már a nap 24 órájában intézhetik az ügyeiket. Kevesebb nyelvoktatóra van szükség, mert a korábbi három év helyett, csak két évig lesz nyelvoktatás a képzésben. Érdekünk, hogy a diákok nyelvvizsgához jussanak, ezért az intézmény vállalta ezt az oktatást, de rövidebb futamidővel. Ezért a  korábbi hat  helyett elég két nyelvtanár. Mentek nyugdíjba fizikai dolgozók, akiknek a helyét nem töltöttük be  - mondta az igazgatóhelyettes, hozzátéve:  - Mindezzel együtt az intézmény stabil. Sőt: hozzánk kerül az egykori Szentgyörgyi-szakközépiskola egészségügyi és szociális képzéseinek teljes vertikuma. Így együtt lesz a közép- és a felsőszintű szakképzés. Az OKJ-s képzések a Szentgyörgyiben is érettségire épültek, ez nálunk is így lesz. Nem miattunk szűnt meg az iskola, de itt a megoldás, hiszen továbbvisszük a képzéseket.

Dr. Takács Magdolna elmondta: szívesen vállalták ezt a feladatot, hiszen külföldön  régóta így megy: az egyetemeken sok-sok szakképzés is elérhető. Átjárhatóság van az egyetem és az OKJ-s képzések között. Ez így ideális.

- Magyarországon elterjedt egy olyan szemlélet, hogy ha egy gyerek érettségizett, menjen egyetemre. De össze kell vetni ezeket a terveket a munkaerőpiaci igényekkel. A szakképzés sokkal nagyobb teret kell, hogy kapjon a jövőben. OKJ-s képzés lesz nálunk az ápoló, az egészségügyi asszisztens, a szociális gondozó és a szociális asszisztens. Akik a Szentgyörgyibe mentek volna, most hozzánk jöhetnek.

- Kevesen tudják, mi a különbség a szociális gondozó és a szociális munkás között. Az előbbi betegellátási, testi gondozási  feladat, az utóbbi kifejezetten intellektuális szakma. Segítő foglalkozás, sok jogi, közigazgatási, pszichológiai, szociológiai ismerettel felvértezve, hiszen itt kríziskezelésben, ügyintézésben is jártasnak kell lenni, ismerni kell és be kell tartani az etikai szabályokat. Képesnek kell lenni egyedi, családi és közösségi esetek kezelésére is. A PTE SZKK-ban a szociális munkás az egészségügy MA szintű, vagyis mesterképzése. Az intézmény főiskolai képzései:  ápoló (négy éves), mentőtiszt, védőnő, szülésznő, csecsemő- és kisgyerekgondozó. A szociális munkás szakon is van még  hely, és lesznek a többi szakokon is pótjelentkezések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!