Egyfordulós, vegyes választási rendszer jöhet, nagyobb körzetekkel

Egyfordulós és vegyes választási rendszert javasol az országgyűlési képviselők választására Fidesz elnöksége. A választókerületek nagysága várhatóan jelentősen növekszik majd. Az egyfordulós választás során az érvényességhez a választók 50 százalékának részt kellene vennie a voksolásban, s az nyeri el a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Erős D. Zoltán

A Fidesz elnöksége által elfogadott javaslat szerint a választáson való induláshoz a jelenlegi 750-el szemben 1500 ajánlószelvényre lenne szükség. Ezek összegyűjtésére a jelenleginél rövidebb idő, 21 nap állna rendelkezésre. Változnak az egyéni választókerületi határok is.

A választókerületek meghatározása a jövőben nem rendeletben történik majd, hanem a választási törvény melléklete lesz. A határon túli magyar állampolgárok szavazásával kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések a lebonyolítás módjáról. A vegyes rendszerben a kombinálnák az egyéni választókerületi rendszert az országos listás választással. Az országos lista állításhoz a választókerületek egynegyedében kell majd az adott pártnak jelölteket indítania.

- A választójogi törvény módosítását részben az indokolja, hogy a parlament a takarékosság jegyében már korábban döntött arról, hogy 200-ban maximálja az országgyűlési képviselők számát - mondja Kovács Ferenc  fideszes országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke. Ez pedig azzal jár, hogy csökkenteni kell az egyéni, valamint a listás képviselők számát is. A kétszázas létszámot csak a kisebbségek, illetve esetlegesen az egyházak képviselőivel lehet majd túllépni. Az Alkotmánybíróság aránytalannak ítélte a választókerületek kialakítását, ezért ezen is változtatni kell. Vas megyében várhatóan három választókerület lesz, egyenként 80-90 ezer választóval. Ezek a járási beosztást követik majd.

- A Fidesz a jelenlegi politikai erőviszonyokhoz kívánja igazítani a választási rendszert - fogalmazta meg az MSZP-s országgyűlés képviselő dr. Nemény András.   Azzal azonban nem számolnak, hogy ez hosszútávon, de lehet akár már 2014-ben is visszaüthet. Három év alatt ugyanis sokat változhat a politikai helyzet, ezért elhibázott dolog a tavalyi választási eredményekből kiindulva meghatározni az új szabályokat. Az ily módon lebonyolított választás eredménye nem tükrözi a választók akaratát, s könnyen elérhetővé teheti egy-egy párt számára a kétharmados többség elérését. A tervezett új rendszer különösen nem kedvez a kis pártoknak, ezzel együtt a demokráciának. Az ajánlószelvényes jelöltállításról már több alkalommal bebizonyosodott, hogy nem tölti be megfelelően a szerepét, s lehetőséget ad a visszaélésekre.

- Az egyfordulós választást a spórolás jegyében elfogadhatónak tartanánk, ám több olyan pont is van a Fidesz által vázolt elképzelések között, amivel nem tudunk egyetérteni - mutatott rá Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője. Aggályaik leginkább a kompenzációs lista eltörlése miatt vannak, ami különösen a kis pártokat hozná hátrányos helyzetbe. A Jobbik magát középpártként pozícionálja, így nem tartozik ebbe a körbe. Ennek ellenére úgy látják, a demokrácia csorbulását jelentené ez a döntés. A csökkenő létszám miatt nagyobbak lesznek a választókerületek, de nem mindegy, hol húzzák meg ezek határait. Ez az átalakítás várhatóan a Fidesz számára kedvez majd. A hírek szerint a háttérben a kormánypártokon belül már erőteljes csaták dúlnak a pozíciókért. A Jobbik nem tartja jónak a jelölés rendszert sem. Bana Tibor elmondta, a változtatásokkal a jelenleginél is aránytalanabb, torzabb lehet a magyar választási rendszer, ami nem tükrözi majd a választói akaratot.

 
Így látja a szakértő

Több ponton is aggályosnak tartja a Fidesznek az új választójogi törvénnyel kapcsolatban nyilvánosságra került elképzeléseit a választási szakértő.

 
- Az egyfordulós rendszerben, ha nincs kompenzációs lista, a győztes mindent visz elve érvényesül - így  kommentálta a nyilvánosságra  került elképzeléseket Tóth  Zoltán választási szakértő. Problémásnak tartja az új választókerületek kialakítását, amelyek a legutóbbi választások eredményének figyelembevételével történik, s   egy adott pártnak fog kedvezni. Nem ért egyet azzal sem, hogy nem lesz lehetőség kapcsolt lista állítására sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!