Ez vár a munkavállalókra

Próbaidő, munkaidő, szabadságolás, túlmunka. A Parlament hétfőn rábólintott a munkaügyi törvénycsomagra. Szigorodnak a külföldi rendszámú autókra vonatkozó szabályok; speciális eljárás lesz érvényes a kiemelt büntetőügyekre. Összeszedtük a legfontosabb változásokat.

Vas Népe

A Parlament hétfő éjszaka elfogadott munkaügyi törvénycsomagja számos ponton változtatott a Munka Törvénykönyvén. Újraszabályozták a heti munkaidő, a próbaidő, valamint a szabadság kiadását.

A jövőben a munkáltató szabadsággal is fizetheti a túlmunkáért. A fel nem használt munkaórák hosszabb időre átcsoportosíthatók úgy, hogy később a munkavállalók heti 44 órát is dolgozhatnak heti 40 órára járó bérért.

A szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet majd kiadni. A jogszabály alapján a közszférában alkalmazott megoldáshoz hasonlóan akár 6 hónapos próbaidőt is kiköthet a munkaadó, de csak akkor, ha erre a munkáltatónál hatályos kollektív szerződés felhatalmazást ad.

A próbaidő hossza alapesetben 30 nap, ennél hosszabb, de maximum három hónapos próbaidőt a felek megállapodásával lehet kikötni.

A külföldi rendszámú autót vezetőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak szeptembertől, a járművet ezentúl is bárki vezetheti harminc napig Magyarországon, de ehhez ezentúl rendelkezniük kell az üzemben tartó írásos hozzájárulásával, amelyen a birtokba adás időpontját is meg kell jelölni.

A képviselők változtattak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó szabályokon is, így szeptembertől az üzemben tartók nem hivatkozhatnak külföldi szokásos tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel, vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.

A 2012/13-as tanévtől az általános iskolák alsó tagozataiban bevezethetik a mindennapos testnevelést. Ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány. Az Országgyűlés sport- és turizmusbizottsága legalábbis erre tesz javaslatot, a Parlament ősszel az új közoktatási törvény részeként fogadhatja el a változtatást.

A büntetőeljárási törvény módosításával eldőlt: speciális eljárás lesz érvényes a kiemelt ügyekre. Ilyennek számítanak a jövőben a többi között a közélet tisztasága elleni, valamint az el nem évülő bűncselekmények, az emberölés és az emberrablás súlyosabban minősülő esetei, illetve a bűnszervezetben részvétel.

Változnak az önkormányzatok adósságrendezésének szabályai is. A válságköltségvetés elkészítésére a jövőben 60 helyett 90 nap áll a helyhatóságok rendelkezésére, az adósságrendezési eljárás megindítása pedig csak a képviselő-testület, illetve a közgyűlés felhatalmazásával lesz lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!