Feltalálók ellenszélben

Koltay Péter Géniusz díjas feltaláló szerint az innovátorok segítő szándék helyett sokszor leginkább csak irigységgel találkoznak. Az embereknek általában fogalmuk sincs, hogy mennyi munka és pénz kell ahhoz, amíg egy innovatív ötletből hasznosítható termék lesz.

Kiss Tamás

A dr. Pusztay János által alapított dr. István Lajos-díj innovációs kitüntetését Koltay Péter feltaláló, fejlesztőmérnök kapta meg. Koltay Péter szerteágazó, a gyártmányfejlesztést, a programozást, a biológiai vírusdiagnosztikát, az automatizálást és a vezérléstechnikát is átfogó tevékenyégéről e lap hasábjain többször is megemlékeztük már. Megírtuk például, amikor 2006-ban egy találmánya révén Géniusz Díjat nyert a Nemzetközi Találmányi Vásáron. A Vas megyében élő szakember akkor arra a kérdésre kereste és találta is meg a választ, hogy miként lehet nagyságrendekkel olcsóbban, a korábbi gyakorlattól eltérően nem forró, hanem száraz, hideg levegő befúvásával, a termény külön mozgatása, forgatása, áttárolása nélkül, a szemek kisebb sérülése mellett szárítani a betakarított gabonát.

Koltay Péter később egy másik, a gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket mérgező toxinok ózonos technológiával történő likvidálását megoldó forradalmi találmányával hívta fel magára nemzetközi szinten is a figyelmet. (Mintegy részeredményként kiderült, a kezelés nyomán a terményből a baktériumok is eltűntek, s a bogarak, a rágcsálók sem bírják ki az ózon által kifejtett intenzív oxidációt, így nincs szükség az ellenük eddig alkalmazott gázosításra.)

Visszatérve a díjhoz: Koltay Péter nem titkolta, hogy az elismerés komoly lökést adott neki a folytatáshoz, mert hát korántsem könnyű feltalálónak lenni ma Magyarországon. Koltay Péter szerint az innovátorok segítő szándék helyett sokszor leginkább csak irigységgel találkoznak.
-  Az embereknek általában fogalmuk sincs, hogy mennyi munka és pénz kell ahhoz, amíg egy innovatív ötletből hasznosítható termék lesz, - fogalmazott Koltay Péter, aki szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy a találmányok megvalósításához nehéz megfelelő forrásokat találni. A befektetők egy része ugyanis nincs tisztában azzal, hogy a kísérletek sok idővel, s anyagi ráfordítással járnak, s az is előfordul, hogy zsákutcába jut, s így kénytelen előlről elkezdeni a munkát a kutató.

A feltalálók munkáját megfinanszírozó, úgynevezett üzleti angyalok egy része viszont a befektetett pénzért cserében azonnali hasznot remél, s ez számos konfliktus forrása lehet. Koltay Péter mindezt saját példáján is megtapasztalta, amikor is a már említett gabonaszárító esetében megfelelő anyagi forrás híján külső tőke, az állami tulajdonban lévő Corvinus Első Innovációs Kockázati Tőkealap bevonásával gondolta megoldani a fejlesztés és gyártás finanszírozását. A gyümölcsözőnek induló együttműködés azonban csúfos (bírósági) véget ért, Koltay Péter szerint azért, mert az azóta megszűnt társaságot csak a pénz érdekelte, s fogalmuk sem volt arról, hogy egy fejlesztés során a műszaki siker és az üzleti kudarc bizony szorosan együtt járhat.

A feltaláló jól teszi, ha a dolgok mögé néz, és még a szerződéskötés előtt ellenőrzi, hogy a pénzt ajánló üzleti angyalt valóban a segítő szándék vezérli-e, adott útmutatást Koltay Péter, hozzátéve: a már megszületett találmányok értékesítése sem számít könnyű feladatnak. Ennek egyik oka, hogy az emberek sokszor idegenkednek az újdonságoktól, másrészt itthon a fizetési morál is csapnivaló.
A külföldi értékesítés ugyancsak időigényes és az utazások miatt költséges is, a sikerhez nagyon jó, megbízható ügynökökre van szükség, ilyenek meg ugye nem teremnek minden fán.
Az adódó problémák, s a szűkös anyagi lehetőségek miatt a feltalálók egy része inkább lassít, s amíg azokat nem tudja saját erőből megfinanszírozni, addig fiókba rakja az ötleteit, tárta szét karjait Koltay Péter, aki elárulta, mostanság a már említett két találmány, a szárító és a fertőtlenítő berendezés összeházasításán dolgozik, s reméli, hogy az új produktum megvalósításához (a meglévő szellemiek mellé) anyagi forrásokat is sikerül majd mozgósítania.

Másfél éve nincs jó pályázat 

Koltay Péter szerint a feltalálók dolgát olyan pályázatok kiírásával lehetne megkönnyíteni, amelyek nem feltételeznek önrészt. Ilyen volt korábban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Innocsekk pályázata, amely segítségével elindíthatták a munkát az innovátorok. Másfél éve azonban nincsenek hasonló kiírások, holott Koltay Péternek jelenleg is van olyan ötlete (ivó- és öntözővíz fertőtlenítő), amelynek megvalósítása szélesebb rétegek számára hozhatna hasznot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!