Felvételi 2011: több hallgató lesz a SEK-en

Országosan 98 ezren kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptembertől, ebből 1478-an a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjába nyertek felvételt.

Ambrózai Zsuzsanna

Sajtótájékoztatón ismertették az általános felvételi eljárás eredményét a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ vezetői. Prof. dr. Gadányi Károly elnök-rektorhelyettes elmondta, a jelentkezések száma a tavalyi évhez képest nőtt, és végeredményben 39 fővel vettek fel több hallgatót, mint tavaly. Elmondható tehát, a 2011-es általános felvételi eljárás eredményes volt az intézmény számára. Háromezer  691 fő adta be jelentkezését, ebből 1478-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől.

A legnépszerűbb szakok vonatkozásában nincs jelentős változás, továbbra is a sporttudományi képzések, a földrajz a közkedvelt szakok. Levelező tagozaton az angoltanár, műszaki menedzser és a gazdálkodási és menedzsment szakokat választják előszeretettel a diákok. A korábbi állandó favorit kommunikáció és médiatudomány alapképzési szakon az országos trendnek megfelelően Szombathelyen is csökkent a jelentkezők száma.

Nőtt viszont az érdeklődés a természettudományi képzések iránt: hosszú idő után újra elindítják a kémia, fizika képzést, valamint a matematika szakon továbbtanulók száma is a duplájára emelkedett az elmúlt évhez képest.

Jelentős létszámnövekedés mutatható ki a történelem alapképzésen is: háromszor annyian nyertek felvételt, mint tavaly. Az elnök-rektorhelyettes elmondta, ugyanakkor szívfájdalma, hogy az olasz szak idén érdeklődés hiányában nem indul. Érdekesség, hogy a germanisztika szak pozitív irányba mozdult el a létszámot tekintve, és a szláv nyelvek, azon belül az orosz is előtérbe került, ugyanannyi a felvettek száma, mint a germanisztika szakon.

Márkus Attila tanulmányi hivatalvezető hozzátette, emelkedett idén a színvonal, hiszen elég magasak voltak a ponthatárok mindhárom karon. Ugyanakkor még mindig problémát jelent, hogy a jelentkezők nem kellő súllyal kezelik az emeltszintű érettségit és az azzal járó pozitív lehetőséget.

Azoknak, akik most nem nyertek felvételt egyetlen intézménybe sem, lehetőségük van beadni jelentkezésüket a pótfelvételire. A SEK-en augusztus 2-án nyílt napot tartanak, ahol tájékoztatják az érdeklődőket a felvételi eljárásról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!