2011.07.05. 16:57
Fókuszban a helyi termékek
A globálizáció hatásai egyre inkább tettenérhetők a kereskedelemben. Az üzletek polcain egyre több a ki tudja honnan származó, esetenként kétes minőségű árú. Az idősebbek még emlékezhetnek azokra az étkekre, amelyek hagyományos módon készültek. Ezeket az ízeket szeretnék visszahozni a helyi termékek készítői.
Egykor a falusi élet természetes velejárója volt, hogy az emberek saját szükségletük szerint maguk állították elő az élelmiszerek és használati eszközök jelentős részét. A cél azonban nem az eladás, a jövedelemszerzés volt, hanem a család, esetleg a szűkebb rokonság ellátása.
Az elmúlt évtizedekben a falusi élet is gyökeresen megváltozott, egyre kevesebb az olyan ház, ahol állatokat tartanak, így a többség már a boltokban szerzi be a különféle élelmiszereket, a használati eszközöket, s a dísztárgyakat.
Ez pedig több szempontból sem jó. Egyrészt azért nem, mert ezek előállítása a meglévő adottságokat kihasználva munkalehetőséget kínál a falvakban élők. Másrészt pedig garantált minőséget jelentett a termékek vásárlói számára. Ez esetben persze már nem csak egy-egy családról van szó, hiszen ha ez a tevékenység a megélhetés forrása is lehet, amennyiben szélesebb kör ellátásáról van szó.
Vas megyében, ha lassan is, de növekszik azoknak a száma, akik a helyi termékek előállításával próbálkoznak. Ez derül ki abból a kiadványból, amelyet a Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége jelentetett meg, s a különféle szolgáltatások, programok mellett bemutatja a helyi termékeket, s azok előállítóit.
Amint azt Huszár Judittól, a szövetség titkárától megtudtuk, a Vasi falvak kincsestára a Norvég Alap támogatásával jelent meg, s a célja annak az élő örökségnek a bemutatása, amelyek még tettenérhetők a falvakban.
Zágorhidi Czigány Ákos, a Pannon Helyi Termék Klaszter ügyvezetője arról beszélt, hogy felkutatták a Nyugat-Dunántúlon fellelhető helyi termékelőállítókat és segíteni szeretnének neki a piacra jutásban, valamint a közös értékesítésben.
A régió különböző nagyrendezvényein kínálnak számukra bemutatkozási lehetőséget, ehhez jelenleg tizenhat egységes pavilon áll rendelkezésre. Egységes arculatot alakítottak ki, s a termékeket online is értékesítik. Vasváron már működik egy helyi termékeket árusító boltjuk, s a megyei önkormányzattal közösen tervezik Szombathelyen egy üzlet nyitását.
A biogazdálkodás iránt elkötelezett termékelőállítókat tömöríti a Nyugat-Pannon Ökoklaszter.
Babucs Bernadettnek, a klaszter koordinátora tájékoztatása szerint harminckét termelő tagja a szerveződésnek. Az elkövetkező időszak feladata a tagok közötti együttműködés erősítése a közös piaci fellépés érdekében. Ezt az is indokolja, hogy viszonylag kevés az olyan termelő, amelyik jó minőségben, nagyobb mennyiségben képes termékeket előállítani.
A helyi termékeknek helyet kell kapniuk a helyi gasztronómiában is, ezt célozza a Vas Megyei Kereskedelmi Kereskedelmi Kamarának a muravidéki kamarával közös gasztronómiai projektje.
Szabó Tímea szolgáltatási vezető szerint, ez növelheti a keresletet a hagyományos termékek iránt, visszahozhatja az étlapra a hagyományos ételeket.
Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetője szerint a hagyományos helyi termékelőállításhoz szükség van arra, hogy a hagyományos módszerek megismerésére. A nemzeti park feladata, az értékeket megőrzése, s bemutatása az érdeklődőknek.
A helyi termékek előállításánál szükség lenne a tevékenység pozitív diszkrinációjára, véli Bauer László, az Őrség Natúrpark Térségfejlesztő Kht. ügyvezetője, aki fontosnak tartaná, ha nem csak a térségbe látogatók, hanem az ott élők is vásárlói lennének a termékeknek.
Lapunk pedig arra törekszik, hogy a helyi termékeket, illetve azok előállítóit a megye lakossága szélesebb körben is megismerhesse. Ennek érdekében sorozatot indítunk, s ezzel talán kedvet csinálunk ahhoz is, hogy mind többen vállalkozzanak a vendégeket is vonzó, az igazi vasi termékek előállítására.
ÁRUSOK A FESZTIVÁLOKON
A vasi nagyrendezvényeken, így a Savaria Karneválon, az Őrségi Vásárban, a velemi Gesztenyeünnepen rendszeresen megjelennek a helyi termékeket előállítók.
Dél-Burgenlandban kialakult gyakorlata van a helyi termékek bemutatásának. Évente egy alkalalommal nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a kisüzemek, s folyamatosan szerveznek gasztronómiai események.
A magyar-szlovén Pannon gasztronómiai élmények projekt keretében vezetett vacsorákat rendeznek, amelynek során a kulisszatitkokba is beavatják a vendégeket.