Fókuszban a helyi termékek

A globálizáció hatásai egyre inkább tettenérhetők a kereskedelemben. Az üzletek polcain egyre több a ki tudja honnan származó, esetenként kétes minőségű árú. Az idősebbek még emlékezhetnek azokra az étkekre, amelyek hagyományos módon készültek. Ezeket az ízeket szeretnék visszahozni a helyi termékek készítői.

Erős D. Zoltán

Egykor a falusi élet természetes velejárója volt, hogy az emberek saját szükségletük szerint maguk állították elő az élelmiszerek és használati eszközök jelentős részét. A cél azonban nem az eladás, a jövedelemszerzés volt, hanem a család, esetleg a szűkebb rokonság ellátása.

Az elmúlt évtizedekben a falusi élet is gyökeresen megváltozott, egyre kevesebb az olyan ház, ahol állatokat tartanak, így a többség már a boltokban szerzi be a különféle élelmiszereket,  a használati eszközöket, s a dísztárgyakat.
Ez pedig több szempontból sem jó. Egyrészt azért nem, mert  ezek előállítása a meglévő adottságokat kihasználva munkalehetőséget kínál a falvakban élők. Másrészt pedig garantált minőséget jelentett a termékek vásárlói számára. Ez esetben persze már nem csak egy-egy családról van szó, hiszen ha ez a tevékenység a megélhetés forrása is lehet, amennyiben  szélesebb kör ellátásáról van szó.

Vas megyében, ha lassan is, de növekszik azoknak  a száma, akik a helyi termékek előállításával próbálkoznak. Ez derül ki abból a kiadványból, amelyet a Falusi Turizmus Vas Megyei Szövetsége jelentetett meg, s a különféle szolgáltatások, programok mellett bemutatja a helyi termékeket, s azok előállítóit.

Amint azt Huszár Judittól, a szövetség titkárától megtudtuk, a Vasi falvak kincsestára a Norvég Alap támogatásával jelent meg, s a célja annak az élő örökségnek a bemutatása, amelyek még tettenérhetők a falvakban. 

Zágorhidi Czigány Ákos, a Pannon Helyi Termék Klaszter ügyvezetője arról beszélt, hogy felkutatták a Nyugat-Dunántúlon fellelhető helyi termékelőállítókat és segíteni szeretnének neki a piacra jutásban, valamint a közös értékesítésben. 

A régió különböző nagyrendezvényein kínálnak számukra bemutatkozási lehetőséget, ehhez jelenleg tizenhat egységes pavilon áll rendelkezésre. Egységes arculatot alakítottak ki, s a termékeket online is értékesítik. Vasváron már működik egy helyi termékeket árusító boltjuk, s a megyei önkormányzattal közösen tervezik Szombathelyen egy üzlet nyitását.

A biogazdálkodás iránt elkötelezett termékelőállítókat tömöríti a Nyugat-Pannon Ökoklaszter. 

Babucs Bernadettnek, a klaszter koordinátora tájékoztatása szerint harminckét termelő tagja a  szerveződésnek. Az elkövetkező időszak feladata a tagok közötti együttműködés erősítése a közös piaci fellépés érdekében. Ezt az is indokolja, hogy viszonylag kevés az olyan termelő, amelyik jó minőségben, nagyobb mennyiségben képes termékeket előállítani.

A helyi termékeknek helyet kell kapniuk a helyi gasztronómiában is, ezt célozza a Vas Megyei Kereskedelmi Kereskedelmi Kamarának a muravidéki kamarával közös gasztronómiai projektje.  

Szabó Tímea szolgáltatási vezető szerint, ez növelheti a keresletet a hagyományos termékek iránt, visszahozhatja az étlapra a hagyományos ételeket. 

Kevy Albert, az Őrségi Nemzeti Park  osztályvezetője szerint a hagyományos helyi termékelőállításhoz szükség van  arra, hogy a hagyományos módszerek megismerésére. A nemzeti park feladata, az értékeket megőrzése, s  bemutatása az érdeklődőknek.

A helyi termékek előállításánál szükség lenne a tevékenység pozitív diszkrinációjára, véli Bauer László, az Őrség Natúrpark Térségfejlesztő Kht. ügyvezetője, aki fontosnak tartaná, ha nem  csak a térségbe látogatók, hanem az ott élők  is vásárlói lennének a termékeknek.

Lapunk pedig arra törekszik, hogy a helyi termékeket, illetve azok előállítóit a megye lakossága szélesebb körben is megismerhesse. Ennek érdekében sorozatot indítunk, s ezzel talán kedvet csinálunk ahhoz is, hogy  mind többen vállalkozzanak a vendégeket is vonzó, az igazi vasi termékek előállítására. 
 

ÁRUSOK A  FESZTIVÁLOKON

A vasi nagyrendezvényeken, így a Savaria Karneválon, az Őrségi Vásárban, a velemi Gesztenyeünnepen rendszeresen megjelennek a helyi termékeket előállítók.

Dél-Burgenlandban kialakult gyakorlata van a helyi termékek bemutatásának. Évente egy alkalalommal nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a kisüzemek, s folyamatosan szerveznek gasztronómiai események.

A magyar-szlovén Pannon gasztronómiai élmények projekt keretében vezetett vacsorákat rendeznek, amelynek során a kulisszatitkokba is beavatják a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!