HÖOK Mentorprogram: hiába ígérik, még nincs ösztöndíj

A HÖOK hónapok óta tartozik az ösztöndíjjal a Mentorprogram résztvevőinek. A hátrányos helyzetű, elsőéves hallgatókon segítő mentorok már tavaly sem kapták meg időben a pénzüket. Az elmúlt tanévi fáradozásaikért járó ösztöndíjra talán augusztus környékén számíthatnak.

Vas Népe

A HÖOK Mentorprogram

A HÖOK Mentorprogram – Felsőoktatási Mentorhálózat a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű leendő első éves hallgatók segítésére jött létre. A jelentkező hallgatókat egy személyes segítő, egy tanéven keresztül támogatja. Ez a mentor egy azonos intézményben és szakterületen tanuló felsőbb éves hallgató, aki segíti a rá bízott elsőéves intézményi beilleszkedését, azaz tanácsokat ad tanulmányi és oktatási ügyekben, informálja az aktuális pályázatokról, hallgatói juttatásokról, és ösztöndíjakról. Legfontosabb feladata, hogy felkészítse a mentorált hallgatót a segítség nélküli egyetemi életre. Egy mentor több, átlagosan 2-3 hallgatót is segíthet.

A hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányait segítő esélyegyenlőségi programot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatja, a szervezési teendőket 2009-től a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) látja el. A Mentorprogram az NEFMI felsőoktatási esélyegyenlőségi stratégiájának része, amelynek célja a felsőoktatási rendszerben tapasztalható esélyegyenlőtlenségek csökkentése.

2009-ben 1100-an kértek segítséget a programtól szociálisan hátrányos helyzetükre hivatkozva, őket akkor 320 mentor segítette. A 2010/2011-es tanévben 1670 hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgató nyert felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe, őket 370 mentor támogatta első egyetemi, főiskolai évük alatt.

Problémák az ösztöndíjjal

Azok a fiatalok, akik a HÖOK Mentorprogramban mentorként tevékenykednek, egy félévre 40 ezer forint mentor ösztöndíjban részesülnek tevékenységükért. Azonban a Mentorprogram létezése óta, folyamatosan a mentorok díjazásának elmaradásával küzd. Tavaly késett a pénz, idén pedig még mindig nem kapták meg ösztöndíjukat a mentorok. Az ügyben több Vas megyei hallgató is érintett.

A 2009/2010 őszi félévére a mentorok, beszámolóik elkészítése után már januárban megkapták ösztöndíjukat, de a 2009/2010 tavaszi félév mentor ösztöndíját nem tudták időben utalni. Ennek oka, hogy a 2010-es szerződésüket áprilisban az Oktatási és Kulturális Minisztériummal kellett volna megkötnünk, de a választások miatt ez elmaradt. Egy 2010. november 22-i kiírás alapján a HÖOK Mentorprogram működési támogatása megérkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumból, ezért a mentorok tavaszi félévi ösztöndíját utalják a hallgatóknak. Ezután érte a következő meglepetés a mentorként tevékenykedő hallgatókat, ugyanis ösztöndíjukat megadóztatták.

- Ez az adótörvény megváltozása miatt történt. A változásról a mentorokat levélben értesítettük - közölte Csuhaj Andrea ügyvivő szakértő. Azonban néhány hallgató elmondta, hogy az adózásról ők csupán a híradóból értesültek, a levelek később érkeztek meg.

A 2010/2011-es tanév első félévéről azt írták a HÖOK honlapján, hogy a mentorként tevékenykedők a féléves beszámolóik beküldése után, januárban kapják meg ösztöndíjukat. Ehhez képest a mentoroknak küldött levélben már arról esik szó, hogy az elmaradt őszi félév ösztöndíjait a HÖOK a programnak augusztusban fogja tudni megelőlegezni, tehát akkora számíthatnak a pénzre, azok akik lemaradtak a januári utalásról.

A levél szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium készíti elő a Mentorprogram folytatásáról szóló szerződést, ennek aláírása szeptemberre várható. A tavaszi félévre nem tudtak a mentorokkal leszerződni, mivel a HÖOK-nak sincs élő szerződése a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal.

- Ennek kiküszöbölésére, az ígérgetések megszüntetésére és anyagai gondok áthidalására külön ebben a tavaszi félévben nem tudunk fizetni. Akik sikeresen ismét bekerülnek a programba mentornak, azokkal szeptemberben 10 hónapos önkéntes szerződést kötnek és januárban egy összegben 80 000 Ft önkéntes költségtérítésben fognak részesülni (adómentesen). De az tény, hogy ez akkor válik 100%-ká, ha aláírtuk végre a szerződést a NEFMI-vel - írta a HÖOK.  Arról, hogy azok a hallgatók, akik jövőre már nem kerülnek be a programba megkapják-e valahogy az elmaradt ösztöndíjat, nem esik szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!