Kánikula: megdőlt a budapesti melegrekord

Megdőlt a budapesti, 84 éves napi melegrekord, és Pápán már elérte a szintén 84 éves országos rekordot a hőmérséklet szombat kora délután.

MTI

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az eddigi budapesti rekord 35,2 fok volt, de szombat délután Újpesten 35,8 fokot mértek, és az értékek még tovább emelkedhetnek.

Az országos napi melegrekord is nagy valószínűséggel megdől szombat délután, a Szegeden 1927-ben mért 37,8 fokot Pápa-Nyárád mérőállomáson már elérte a hőmérséklet. Az ország jelentős részén felhőtlen az ég, ezért további hőmérséklet-emelkedés várható - mondta Vadász Vilmos.
 
Az OMSZ honlapján szereplő adatok szerint a fővárosban 7-es erősségű az UV-B sugárzás, de Sármelléken elérte a 8-as, extrám szintet is délután 1 órakor. A négynapos hőségriadó első napján, pénteken 20-30 százalékkal több rosszulléthez riasztották a mentőket, mint egy átlagos napon, szombaton viszont "egyelőre viszonylagos nyugalom van" az Országos Mentőszolgálatnál - mondta Győrfi Pál, a szervezet szóvivője az MTI-nek.
   
Mint fogalmazott, szerencse, hogy az extrém hőség hétvégére esik, mert ilyenkor az emberek "jobban bírják a meleget", hiszen aki teheti, otthon marad a hűvös szobában, vagy a vízparton tölti idejét. Így a kánikula miatt egyelőre nincs lényegesen több riasztásuk a mentőknek a megszokottnál.


A fővárosi strandok már szombat délelőtt megteltek, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) tájékoztatása szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a strandjain meghosszabbított nyitva tartással várja a vendégeket.
   
Szűcs Panni, a BVK szóvivője elmondta azt is, hogy 25 locsolóautóval éjjel-nappal mossák és hűtik Budapest fő- és tömegközlekedési útjait. Napközben a lakótelepek utcáit, éjjel pedig a főutakat és a tömegközlekedési úthálózatot locsolják. Mind a Margitszigeten, mind a Városligetben megnyitották az összes vízcsapot, ivókutat.
   
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője szombaton az MTI-nek azt mondta, Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, amelynek értelmében az erdőkben, azok 200 méteres környezetében, a vasút és a közutak mentén tilos tüzet gyújtani.
   
Hajdu Márton közölte: az elmúlt 24 órában országszerte több nagy kiterjedésű, szabadtéri tűzesethez kellett vonulniuk a tűzoltóknak. Példaként említette - ahogyan arról az MTI is beszámolt - a Hajdú-Bihar megyei Vekerd külterületén történt pénteki tüzet, ahol 200 hektáron foltokban égett az avar, a tarló.
   
Fehérvári Tibor, a BKV fődiszpécsere szombat délután az MTI-nek azt mondta, a hőség miatt a HÉV-ek több helyen csökkentett sebességgel közlekednek a vágányok túlhevülése miatt. A 42-es villamos vonalán vágánypúposodás miatt kellett korábban korlátozást bevezetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!