Made in Kína - Beindult a vasi lobbi a Savaria Airport érdekében

Wang Hongliang főtanácsos szerint a magyar cégek komoly üzleti sikerre számíthatnak Kínában. A vállalkozók arra kérték: lobbizon a Savaria Airport érdekében.

Kiss Tamás

Kovács Ferenc megyei elnök, majd dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester köszöntője után a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, valamint a Vasegerszegi Közéleti Klub meghívásának eleget téve a Markusovszky kastély dísztermében Wang Hongliang, a  Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének kereskedelmi és gazdasági főtanácsosa a két ország üzleti lehetőségeiről beszélt.

Méghozzá magyar nyelven! Mint előadása elején elárulta, a nyolcvanas évek végén a Janus Pannonius Tudományegyetemen végezte tanulmányait, majd  később néhány évig az itteni nagykövetség munkatársaként is gyakorolhatta a nyelvet.

Wang Hongliang hosszú szünet után ez év januárjában immár főtanácsosként került vissza Magyarországra, s azóta dolgozik a kereskedelmi, gazdasági  kapcsolatok fejlesztésén. Az idevonatkozó adatokra térve elmondta: a megelőző évhez képest tavaly 28 százalékkal bővült, 8 milliárd 720 millió dollárig jutott a forgalom, az idei év első öt hónapjában pedig 3 milliárd 620 millió dollárra rúgott a Kína és Magyarország közötti kereskedelem értéke.

Az üzletek döntő hányada (95 százaléka!) gépek és berendezések behozatalához, illetve kiviteléhez kötődik, s ami már kevésbé meglepő: a kínaiak nagyságrendekkel több árut hoznak ide, mint amennyit mi viszünk ki hozzájuk. 

Wang Hongliang arra is kitért, hogy a kínai cégek eddig 2,5 milliárd dollár értékben fektettek be Magyarországon, ez az érték azonban a Ven Csia-pao kínai miniszterelnök látogatásakor aláírt szerződések nyomán nagyságrendekkel emelkedhet. A  kedvező befektetési lehetőségek, a magas szintű munkakultúra és az alacsony költségek egyaránt vonzó befektetési célponttá teszik az Európa szívében, így logisztikai szempontból kiváló helyen fekvő Magyarországot, Wang Hongliang ugyanakkor arra is kitért, hogy Kína is tárt karokkal várja a magyar cégeket és befektetőket, akik az élelmiszerek és italok kivitele mellett a zöld gazdaság, a szél- és napenergia hasznosítás, a hulladékfeldolgozás, a szennyvíz-tisztítás és az ivóvíz-biztonság területein lehetnek kiemelten sikeresek.

A főtanácsos elárulta, hogy főként azok a cégek számíthatnak jelentős támogatásokra, amelyek a kormány  felzárkóztatási programjában kiemelten kezelt nyugat-kínai térségben szeretnék megvetni a lábukat. Az itteni vásárokra és kiállításokra akár ingyen is eljuthatnak a vállalkozások.

 Wang Hongliang elárulta, hogy kereskedelmi és gazdasági főtanácsosként nagyon sokan keresik meg különböző ötletekkel, ezek egy része azonban nem elég konkrét ahhoz, hogy érdemben lehetne tárgyalni a megvalósításukról. A főtanácsos elmondása szerint a kínaiak a piaci elemzésekkel jól alátámasztott projektekre nyitottak, az ilyenekre viszont: nagyon.

A találkozón természetesen a Vát és Porpác határába remélt kínai kivitelezésű cargo repülőtér (Savaria Airport) is szóba került, a hozzászólók közül többen is elmondták: a projekt előkészítettsége, s a logisztikai szempontok  miatt is itt lenne  a legjobb helye a légi bázisnak. A vállalkozók arra kérték Wang Hongliangt, hogy lobbizzon azért, hogy a kínai kivitelezésű projekt itt valósulhasson meg, a felvetésekre adott válaszaiban a  főtanácsos azonban kerülte a konkrétumokat. Legjellemzőbb mondata így hangzott: A hely meghatározása nem teljesen a kínai féltől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!