Megújul a celldömölki városközpont

Integrált városfejleszetési programot hajt végre az önkormányzat uniós források segítségével. A négy részre bontott beruházás első üteme várhatóan agusztusban elkészül.

Simon Erzsébet

Gőzerővel dolgoznak a kemenesaljai kisváros centrumában. A funkcióbővítő városrehabilitációs pályázaton elnyert több mint ötszázmillió forint támogatás révén most éppen a Sági út és az Ifjúság tér környékét vették birtokba a kivitelezők.

A területen a jelenlegi parkolók, az utak, a járdák, a rakodó felületek átépítését végzik a munkások, új, mintegy nyolcvan gépjármű befogadására alkalmas belső parkolót is kialakítanak, s megújul a burkolat is. Kiépítik az útcsatlakozásokat, kialakítják a csapadékvíz-elvezetés rendszerét, és korszerűsítik a közvilágítást.

Hozzáláttak a  kilencemeletes épület és a szolgáltatóház között egy új, kétsávos út építéséhez. Díszburkolatot kap a művelődési ház előtti terület. Az átépítés miatt fákat kellett kivágni, de ezek pótlására kiemelt figyelmet fordítanak majd, tudtuk meg Fehér László polgármestertől. A városvezető azt is elmondta: a kivitelezők ígérete szerint a városrehabilitáció első üteme augusztus 20-ára elkészül, s a tervek szerint a megszépült tér átadását összekötik a Szent István-napi városi ünnepséggel.

A városfejlesztés következő periódusában a Szenthátomság tér belső részét újítják fel. A díszburkolatos terület szélére padok kerülnek, a park szélén lévő járdák megszűnnek, az átmenő gyalogos forgalom a sétatérre terelődik. A Szentháromság-szobor burkolatba rejtett díszvilágítást kap. A tervezett új szökőkút alkotja a tér másik pólusát.

A tér három oldalán álló koros platánfasor megmarad, a nyugati oldalon új növényeket ültetnek. Az épületek előtti járdák új térkő burkolatot kapnak, a kialakítandó parkolósáv mellett pedig vendégjárda készül. Mindezek kivitelezését úgy tervezik, hogy a következő nemzeti ünnepre, október 23-ára befejezzék a munkálatokat.

A harmadik és negyedik fázis esetében folyamatban van a közbeszerzési eljárás. A nyertes cég átalakíthatja a volt tűzoltósági épületet: gazdasági és közösségi funkciójú tereket, irodákat, üzlethelyiségeket építenek, a piac mögött közkívánatra nyilvános illemhelyet alakítanak ki.

A városrehabilitáció utolsó részében pedig a művelődési házban egy art-mozit hoznak létre.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár épületének korábbi felújításakor szerkezetkész állapotba hozták a mozihelyiséget. Kialakítanak egy nézőteret, a vetítővászon előtt egy pódiumot, így a helyiség rendezvények tartására lesz alkalmas; a Soltis Színház kamarateremként használhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!