Műszaki szakközepet vontak össze gimnáziummal Celldömölkön

Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola - ez a neve Celldömölk új intézményének. Kinevezték az igazgatót is.

Simon Erzsébet

Egy jelentkező volt a celldömölki többcélú, közös igazgatású intézmény magasabb vezetői álláshelyére kiírt pályázatra. A városi képviselő-testület meg is bízta Sipos Tibort az intézményvezetői feladatok ellátásával, hogy a nyári szünetben, az új tanév kezdetéig legyen ideje átgondolni a teendőit.

A celldömölki önkormányzat még februárban hozott elvi döntést az általa fenntartott két középiskola, a Berzsenyi Dániel Gimnázium és a Celldömölki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola összevonásáról. Az önkormányzat nem a pedagógiai tevékenységgel volt elégedetlen; az összevonás elsődleges indokaként a tanulólétszámnak, a tanulócsoportoknak a folyamatos csökkenését jelölték meg. De fontos szempont volt az oktatási intézmények költséghatékonyabb működtetése is. Az összevonásal ugyanis a fenntartó ki tudja küszöbölni az iskolabezárást, vagy az átadást más fenntartó számára.

Fehér László polgármester szerint azt a módot  választották a racionalizálásra, amely a lehető legkevesebb hátrányt  okozza diáknak, szülőnek, és valamennyire az intézmények pedagógusainak is.

Az eltelt hónapokban számos egyeztetést folytattak, szakértői véleményt szereztek be, hogy megalapozottan dönthessen a képviselő-testület. Mindkét középiskolában kikérték a diákönkormányzat, az iskolaszék, az alkalmazottak, a szülői szervezet átalakítással kapcsolatos véleményét. Állásfoglalást kértek a megyei önkormányzattól, hogy az összevonás nem ellentétes-e Vas megye közoktatás-fejlesztési  terveivel. Mivel az átszervezés érinti a szakképzést, ezért a városi képviselő-testület a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, illetőleg a Vasi TISZK nézetére is kíváncsi volt. 

Fehér László szerint az önkormányzat tisztában van azzal, hogy mindkét iskola nélkülözhetetlen értéke a városnak és a térségnek, mindhárom iskolatípusra szükség van, hiszen mindegyik sajátos célt preferál.
 
Ezért aztán az integrációval a szolgáltatás tárgyi és technikai feltételei nem változnak, ugyanis az összevont intézmény a következő tanévekben is változatlan telephelyen, a jelenlegi iskolaépületekben, változatlan tárgyi feltételek mellett működik. Megmarad a gimnázium, a szakközépiskola és a szakmunkásképző feladatköre, saját helyi tantervvel, követelményekkel, vizsgarendszerrel.

 

Sipos Tibornak, a Celldömölki Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola igazgatójának ötéves megbizatása július végén jár le. Ő volt az újonnan létrehozott többcélú, közös igazgatású intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat egyedüli jelentkezője. Augusztus elsejétől öt évre szóló megbízást kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!