Rekordforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Júniusban rekordszámú, több mint 800 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és a teljes nyári forgalom is rekordot dönthet, mert a légitársaságok minden eddiginél több résidőt foglaltak - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.

MTI

Júniusban 827.457 utas indult, illetve érkezett, ami minden idők rekordja, és ezzel 2008 óta először lépte át az utasforgalom a 800 ezres határt. Az év első felében 3,991 millió utast számláltak. A múlt évi vulkáni hamu okozta forgalomkiesést figyelmen kívül hagyva a növekedés éves összevetésben 7,7 százalék volt 2011 első felében.
   
Az utazási célpontok közül változatlanul London az első: júniusban 80 ezer utas indult a brit fővárosba. Párizs és Frankfurt a második és harmadik a sorban, de a legdinamikusabban a negyedik "helyezett", az Amszterdamba irányuló forgalom nőtt: egy év alatt 40 százalékkal 35 ezerre. 
   
A hagyományos légitársaságok utasforgalma júniusban 30 százalékkal volt nagyobb a 2010 júniusinál. Az interkontinentális járatok utasainak száma ezen belül éves összehasonlításban 50 százalékkal nőtt a katari és a New York-i járatok idei indításával. A fapados légitársaságok forgalma 8 százalékkal emelkedett az adott időszakban. 
   
A magángépes forgalom a duplájára nőtt részben a Magyarország európai uniós elnökségével összefüggő diplomáciai járatok miatt, részben pedig azért, mert a zenei fesztiválok fellépői egyre gyakrabban érkeznek Budapestre magángépen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!