Rendvédelmi demonstráció: félpályás útlezárás a 8-ason

Védjük meg szerzett jogainkat! jelmondattal rendeztek demonstrációt, félpályás útlezárást a 8-as főúton nyugdíjas rendvédelmi dolgozók vasárnap délután.

Szenkovits Péter

A munkavállalói jogok védelméért, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megóvásáért, valamint az érdemi, háromoldalú érdekegyeztetés helyreállításáért, továbbá a lakosság figyelmének ráirányítása a „jogszerűtlen kormányzati intézkedésekre”; ezekért a célokért tartottak félpályás útlezárást a Szentgotthárd-Körmend térségében élő nyugdíjas rendvédelmi dolgozók vasárnap 15-19 óráig a 8-as főúton. 

A demonstráción - amelyet rendőrök és a megmozdulás szervezői biztosítottak - néhány ajkai és szombathelyi (volt) kolléga is részt vett.

A tiltakozók gépjárműveikkel az államhatár irányában egymás mögé állva, zászlókkal és transzparensekkel hívták fel a figyelmet a rendezvény céljaira, illetve követeléseikre.

A következőket is lehetett olvasni a táblákon: „Szolgáltunk és most félünk”, „Jogállam vagy Orbánia”, „Inkább spanyol uborkát, mint magyar narancsot”.

A résztvevőket az apátistvánfalvi Fodor Sándor, a megmozdulás szervezője köszöntötte, beszédet mondott a köréje gyűlteknek egy út menti, meglehetősen lepusztult parkolóban. „Nyugállományú határőr alezredes vagyok. Huszonhét év szolgálat után 2001-ben mentem egészségügyi okok miatt nyugdíjba. Felneveltem két gyereket, nincsenek millióim, nem építettem házat, csak a szolgálati lakásom részletekben történő megvásárlására tellett.”

Egyebek között azt is kifejtette: „Nem akarok egy olyan országban élni, olyan ország állampolgára lenni, ahol a demokráciát korlátozzák, a hatalommal visszaélnek, visszamenőleges hatályú törvényeket hoznak, ahol a felső tízezer gátlástalanul kizsákmányolja az alsó rétegek és a középosztály tagjait úgy, hogy azok bele sem tudnak szólni sorsuk alakításába, ahol kényszer közmunkára kötelezhetnek embereket, ahol megkezdték a politikai ellenfelek üldözését”.

Szólt arról is: „Küzdök és küzdeni fogok azok ellen, akik - pártállástól függetlenül - nem az általam elképzelt Magyarországot akarják építeni, akik az emberi jogokat sárba tiporják, akik szociálisan érzéketlenek a rászorulókkal szemben, akik korlátozzák megszerzett jogaimat, akik gőzerővel dolgoznak az egy párt rendszer kiépítésén. Már régen nem csak a szolgálati nyugdíjam megőrzéséért küzdök, hanem gyermekeim, unokáim jövője érdekében is.”

Fodor Sándor hangsúlyozta: „Ha gyengék maradunk, akkor olyan törvényeket fognak a közeljövőben alkotni, amelyek hátrányosan érintik mindennapi életünket. Ha erősek tudunk lenni, akkor van esély arra, hogy jogainkat kevésbé csorbítsák. Küzdenünk kell azért, hogy volt kollégáinkat meggyőzzük igazunkról, küzdeni kell azért is, hogy a civilek mellénk álljanak, kinyíljon a szemünk, felemeljék a fejüket és hajlandók legyenek érdekeik képviseletére”.

Harminchárom fokos hőség volt a demonstráció kezdetekor. Meglehetősen gyér volt a forgalom a 8-as főúton, s a tiltakozók mintegy huszonöt-harminc gépjárműve (időnként egyik autó váltotta a másikat) nem okozott különösebb fennakadást a vasárnap délutáni, kora esti forgalomban.


„KI KELL ÁLLNI, A BŐRÜNKRŐL VAN SZÓ”

Az egyik tüntető, a negyvennégy éves, Szentgotthárdon élő Gerencsér Péter  kifejtette, hogy nem politikai színezetű volt a vasárnapi megmozdulás, hiszen ő a keresztény, konzervatív, nemzeti oldalon áll, de „ki kell állni, mert a bőrünkről van szó”. „Én még hetven évesen is dolgoznék a határőrségnél, csakhogy 2007 végén megszüntették, akkor szereltem le.” Az ötvenegy éves, apátistvánfalvi Merkli László, aki 2004 októberétől nyugdíjas, megjegyezte: „Nem kellettünk a határőrségnek.” Hozzátette: „Ősszel kiderül, mi lesz a sorsunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!