Újabb baki! Schmitt Pál rosszul írta le a norvég király nevét

Még mindig nem sikerült teljesen elsajátítani helyesírást a Köztársasági Elnöki Hivatalban. Schmitt Pál most a norvégiai tömegmészárlás alkalmából küldött részvétnyilvánításában követett el nagy bakit.

Vas Népe

Őfelsége, V. Harold norvég királynak fejezte ki részvétét a köztársasági elnök az Oslóban és az Utøya-szigeten elkövetett tömegmészárlások után. Ezzel megint kellemetlen helyzetbe hozta magát Schmitt Pál, hiszen a norvég uralkodót nem V. Haroldnak, hanem V. Haraldnak hívják - írja a blikk.hu.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett dokumentumban nem ez az egyetlen elírás. Az első mondatban például az ifjúsági tábornak helyet adó szigetet jól írták, az egyeztetés viszont már hibás.

Nem ez az első alkalom, hogy Schmitt Pálnak meggyűlik a baja a helyesírással. Korábban hivatala ejtett szarvashibákat közleményekben, tanulmányokban, de maga az államfő is produkált már súlyos bakikat -emlékeztet a Blikk.

KEH: az államfő helyesen szólította meg a norvég királyt levelében

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint Schmitt Pál köztársasági elnök helyesen, V. Harald norvég királynak címezte részvétnyilvánító levelét, ám a dokumentum magyar nyelvű fordítása – egy gépelési hiba miatt – tévesen került fel az államfő hivatalának honlapjára.

Kiss Norbert, a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője azt követően kereste meg az MTI-t, hogy több internetes portál is beszámolt a tévedésről. Kiemelte: az államfő diplomáciai úton eljuttatott részvétnyilvánító levélében helyesen szerepel a norvég király neve, a gépelési hiba a dokumentum fordítása és internetre másolása közben történt.    

Schmitt Pál, július 27-én nyilvánosságra hozott részvétnyilvánításában a norvég kormány hivatalait, illetve egy utoyai ifjúsági tábort ért, július 22-i támadás miatt fejezte ki együttérzését. Az államfő szerint a közel száz ember életét követelő támadás a norvég nép, de egyben a demokrácia és a Norvégiához hasonló nyílt társadalmak ellen is irányult, ugyanakkor meggyőződése szerint Norvégia képes lesz felépülni a tragédia okozta mély sebekből, és továbbra is vezető szerepet vállal a demokratikus értékek érvényre juttatásában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!