Vát-porpáci repülőtér: gazdasági racionalitással érvel a Sia-Port

Nem kértek kormányzati pénzügyi garanciát, és hisznek abban, "hogy a gazdasági racionalitás meggyőzi a döntéshozókat", így Vas megyben, Vát-Porpácon épülhet fel a kínai érdekeltségű cargo repülőtér, írja közleményében a Savaria Airport-projekt előkészítését végző Sia-Port Kft.

Vas Népe

Mint ismeretes, a kínai miniszterelnök két héttel ezelőtti magyarországi látogatása alkalmával tizenkét kétoldalú megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök és Ven Csia-pao kínai kormányfő. Ezek egyike a kínaiak által szorgalmazott cargo reptér és logisztikai bázis, amely nyomán kétezer új munkahely jönne létre.

A reptér helyszínének elnyeréséért komoly lobbiharc folyik hónapok óta, az előkészítettségben legjobban álló, és a kínai kormány preferenciáját is élvező esetleges vasi helyszín kapcsán azonban még nem foglaltak egyértelműen állást a kormányzati döntéshozók. A beruházás előkészítését végző Sia-Port Kft. az alábbi közleményt juttatta el portálunkhoz:

"A Vát-Porpác repülőtér és logisztikai központ kiemelt fontossággal bír. Ennek számos kormányzati szereplő hangot adott, és ezt köszönjük szépen nekik. A kínai miniszterelnök közelmúltbeli látogatása egyértelmű segítséget tud jelenteni ilyen típusú együttműködésnek. Rendkívül örömteli számunkra, hogy Fellegi Tamás miniszter úr július 1-én megerősítette tényként, hogy ilyen centrum létrehozásának szándékában a kínai és magyar kormány írásban megállapodott. Elhangzott továbbá az is, hogy a Vas megyei beruházás terve a lehetséges helyszínek között van.

Feladatunk, hogy tisztázzunk olyan felmerült kétségeket – úgymint például nem kértünk kormányzati pénzügyi garanciát -, melyek hozzájárulhatnak a megvalósítás következő lépéséhez.

Tovább dolgozunk az amerikai és kínai partnereinkkel, valamint a helyi politikai és közéleti szereplőkkel azon, hogy ez a projekt itt valósuljon meg. Hiszünk abban, hogy a gazdasági racionalitás meggyőzi a döntéshozókat, és hozzá tudunk járulni megyénk fejlődéséhez.", írja a Sia-Port Kft.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!