Címszereplők, civilben: Kovács Nóra és Szép Dániel

Szépek, fiatalok, körmendiek. Vonzza őket a színpad. Kovács Nóra játssza Júliát, Szép Dániel játssza Rómeót a Kastélyszínház Társulat készülő Shakespeare-előadásában. KASzT-bemutató: augusztus 17-én, a Batthyány-kastélyban.

Ölbei Lívia

Úristen, de hát Júlia nem szőke, ez volt Kovács Nóra első gondolata, amikor Szegezdi Róbert színművész  az előadás rendezője azon a májusi estén meglátta őt Körmenden, és rögtön felfedezte benne a Shakespeare-klasszikus leendő szereplőjét is. A szőkeség persze egyáltalán nem akadály, de ennyi nem volt elég a döntéshez: Nóra kis gondolkodási időt kért.

Nem mintha nem lett volna kedve hozzá - jó viszonyban vagyunk, a színpad meg én -, de jól tudta: ha igent mond, nagy súlyokat vesz magára. Főszerepet korábban még sohasem játszott, viszont életének különböző szakaszaiban részt vett a KASzT munkájában. Nyolc évesen szerepelt például a társulat legelső, bemutatkozó előadásában, a Gömböc úrban. Körülbelül tizenhat éves lehetett, amikor Csehov Cseresznyéskertjében megkapta Ánya szerepét.

Közben versenyszerűen táncolt, úszott, és ha már nem ment el a győri balettintézetbe, akkor a szombathelyi Szent-Györgyi iskolában szerezte meg az érettségi bizonyítványt. Aztán, ahogy kell, jött az egyetem  rekreáció szak , meg néhány szépségverseny, sikerekkel. A legnagyobb változást az RTL Klub által 2009-ben meghirdetett-lebonyolított versengés (a Miss World, a Miss Universe és a Miss Earth versenyeket összefoglaló A Királynő) hozta az életében: több mint kétezer lány közül került be a huszonegyes televíziós döntőbe.
Mégis úgy döntött, hogy hazatér.

Most pénzügyi tanácsadóként dolgozik Szombathelyen. Délután négyig banki ügyfeleket fogad, számokra, adatokra koncentrál  aztán irány a Batthyány-kastély.

Ég és föld a különbség a kétféle világ között.

A Rómeó és Júliáról két hónapja még csak az jutott eszébe, hogy a középiskolában kötelező olvasmány volt. Most már tudja, hogy Júlia hús-vér fiatal lány, akinek villámcsapás-szerűen felnőtté kell válnia. Még mindig gyakran fölteszi a kérdést, hogy vajon miért pont őt választotta ki a szerepre Szegezdi Róbert. Nem lehet, hogy a ragyogó szemű szépségén túl  éppen a határozottsága miatt, amit azonnal észrevett? De, lehet, hogy van ebben valami: makacsnak és öntörvényűnek ismeri magát  a Skorpió a csillagjegye. (Szegezdi Róbert a miért pont őt? kérdésre azt válaszolja: Nóra kisugárzásában egyben volt valami.)

Hogy mit tanult - akár önmagáról is - az elmúlt két hónapban?

Elsősorban türelmet és kitartást. És a KASzT-ban nagyon jó társaságba csöppent, megint. Azt is jó érezni, hogy a városnak fontos a társulat, a körmendiek támogatása nélkül ez az előadás se jöhetne létre.

Közben megérkezik Szép Dániel, aki a színészdíjakkal is jutalmazott háromszereplős KASzT-előadásnak szintén részese volt. Éppen a vasvári színjátszó találkozó díjözönét ünnepelte a társulat, amikor abban a körmendi sörözőben váratlanul felbukkant Júlia. Egy percig sem volt kétséges, hogy akkor viszont csak Dani lehet Rómeó. Szintén körmendi, most történelem-olasz (alap)szakos a szombathelyi egyetemen. Hét évig néptáncos volt - aztán egyszer csak valami másra vágyott. Így került 2007. őszén a KASzT-hoz: stúdiós-felvételt hirdetett a társulat. Azt mondja, a színházi játékhoz sok munka kell, de ha a munka a játék örömét adja  akkor már nem is munka. A színpadot olyan fórumnak tartja, ahol kihozhatja magából mindazt, amire különben nem volna lehetősége. Hogy kicsoda Rómeó? Amikor megismerjük, tulajdonképpen egy fiatal, éretlen kujon, aki mindcnáron nőt akar. Aztán a Capuleték bálján meglátja Júliát, és történik vele valami. Dani szerint színészileg talán az lesz a legnehezebb, hogy pontosan érzékeltesse: mi játszódik le Rómeóban a végzetes úton  a kripta felé. Júlia halott, ő is halni készül. (Aztán így lesznek mindketten halhatatlanok.)

De most még csak a próba: hajnal, a nászéjszaka után. A szerelmeseknek el kell válniuk. Szegezdi Róbert a jelenet ívét jelzi: Van benne valami nagyon szerelmes, nagyon szomorú. 
 
Augusztus 17-én, este hétkor

A körmendi Kastélyszínház Társulat Rómeó és Júlia-bemutatója augusztus 17-én 19 órakor kezdődik a Batthyány-kastély színháztermében; aztán 21-én is lesz előadás. A fordító Mészöly Dezső, a szöveget ádolgozta Ruszt József, az előadás rendezője Szegezdi Róbert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!