Falugondnokok néztek be a Kormányhivatal ablakán

A Vas Megyei Kormányhivatal integrált ügyfélszolgálati irodájában jártak szerdán délelőtt három megye falugondnokai.

Tersztyánszky Krisztina

A Vas, Zala, és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett huszonnégy falugondnok a 260 órás alapképzés keretében látogatott el a Kormányablakba. Május óta minden hónapban egy hetet töltenek Szombathelyen, hogy alapvető szociális, jogi, mentálhigiénés és egyéb ismeretekkel gazdagodjanak.

Ezúttal a kormányablakba látogattak, ahol Harangozó Bertalan kormánymegbízott így köszöntötte őket: Önöknek fontos küldetésük van a kistelepüléseken. Az egész falu lakosságával kapcsolatban állnak, adják át nekik az itt hallottakat. Segítsenek nekik, hova  fordulhatnak, ha államigazgatási ügyet kell elintézniük.

A falugondnokok a kormánytisztviselők segítségével elvégezték az ügyfélkapu regisztrációt, ismerkedtek  az elektronikus ügyintézéshez szükséges honlapokkal. Tájékoztatást kaptak, hogy milyen ügyekben és milyen módon fordulhatnak az irodához segítségért.

- A kormányablak, az ügyfélkapu fogalma még a fiatalok körében sem nagyon ismert - vélekedett Farkas József kőszegpatyi falugondnok. - Hivatalos ügyeikkel eddig nem nagyon kerestek meg az emberek. Ezentúl, ahogy a faluban járok-kelek, felhívom majd a figyelmüket, hogy ha gondjuk támad a hivatalai ügyintézéssel, nyugodtan forduljanak hozzám, hiszen én már tudom, honnan kapok segítséget. -

Kulcsárné Páti Katalin, Vasegerszeg újdonsült falugondnoka is úgy érzi, hasznos dolog, ha a mindenes tájékozott a hatósági ügyintézés útvesztőiben, hiszen ő közvetítő szerepet tölt be a kistelepüléseken élők és a hivatal között. Elképzelhetőnek tartja, hogy nemsokára ügyfeleket hoz  a Kormányablakba. 

A hegyhátsáli Csenterics János és a mikosszéplaki Huszár Béla az elektronikus ügyintézésnél a helyi e-Magyarország ponttal fognak együttműködni, hiszen az idős emberek otthonában nincs számítógép.

Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének ügyvezetője elmondta: néhány falugondnoknál az alapvető számítástechnikai ismeretek is hiányoznak még, ezért Leader támogatással egyes falvakban  informatikai tanfolyamot is indítanak.

Vas megye: a 136 arra jogosult településből  jelenleg 91-ben működik falugondnoki szolgálat

- Falugondoki szolgálat üzemeltetésére a hatszáz lakos alatti települések jogosultak.

- Magyarországon a falu- és tanyagondnoki hálózat a jogosult településeknek mintegy kétharmadát fedi le.

-  Vas megye 216 településének többségében kevesebben laknak hatszáznál. A 136 arra jogosult településből  jelenleg 91-ben működik falugondnoki szolgálat.

- A  munkakörben a közalkalmazotti kinevezés után a falugondnoknak 180 elméleti és 80 gyakorlati órából álló alapképzésen kell részvennie.

- Tavaly a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete is megszerezte a képzéshez szükséges akkreditációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!