Felavatták a Békeházat Vasváron

Több mint egy évi munkával teljesen megújult a vasváriak által Tretter-háznak hívott épület. Csütörtökön ünnepélyesen felavatták az immáron Békeháznak nevezett komplexumot.

Kozma Gábor

A híres-hírhedt 1664-es vasvári béke lehetőséget teremtett a törökök kiűzésére, ugyanakkor konzerválta a  cselszövő viszonyokat. Az az épület, amelyben aláírták a dokumentumot már nincs meg, de  a helyén felépült Tretter-ház szinte lefedi az egykori alapokat.

Mostantól ez az épület, a Békeház emlékeztet majd a történelmi korokra. Uniós, állami és az önkormányzati pénzből,  53 millió forintból, újították fel a népszerű orvos házát, amelyben a csütörtöki avatóünnepség díszvendége, Schmittné Makray Katalin köztársasági elnökné, olimpiai ezüstérmes tornász 1945-ben megszületett.   

- Mától közösségi feladatokat  is ellát ez az épület. A  többi között itt helyezzük el a festőművészektől ajándékba kapott képeket - mondta az avatón Kovács Tilda polgármester. Megtudhattuk, hogy a vasvári békekötésre emlékező szobát is kialakítanak a házban és konferenciákat, kulturális rendezvényeket  fogadnak. 

A városiak erősen kötődnek e házhoz, hiszen szeretett és híres gyógyító orvosuk, Tretter László lakott benne a múlt század közepéig. Az ő munkásságát is bemutatjuk az új épületben - hallottuk. A polgármester asszony hangsúlyozta: a belváros átfogó rekonstrukciója, a műemléki örökség védelme a Békeház átadásával gyakorlatilag megvalósult.

Bejelentette: Schmittné Makray Katalinnak a város díszpolgári címet adományoz. A továbbiakban megemlékeztek  a Szent István napról, V. Németh  Zsolt államtitkár méltatta az államalapító munkásságát. Az ünnepségen Schmittné Makray Katalin mondott köszönetet, emlékezvén a régi  időkre, majd felavatta a Békeházat.

Amit később felszenteltek, majd kezdetét  vette a látványos és tartalmas kulturális műsor. A  Békeházban állandó tárlatot is nyitottak. Két festő özvegye, dr. Szabadfi Józsefné és V. Tóth Lászlóné  ajánlotta fel az alkotásokat. Előbbi férje gyűjteményét, utóbbi pedig egy válogatást férje alkotásaiból. Az ünnepi  programot kisebbségi est zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!