Gyulladásos ízületi betegségek

Rovatunkban betegségek, sérülések megelőzéséhez, előfordulásuk esetén azok ellátásával, kezelésével kapcsolatos teendőkhöz adnak tanácsokat a Markusovszky kórház szakorvosai.

Vas Népe

Az ízületi panaszok jelentkezése megkeseríthetik mindenapjainkat, befolyásolhatják életvitelünket. Életkorunk előrehaladtával a mozgásszervi betegségek szinte népbetegséggé váltak. A gyógyszeres kezelés mellett fontos a fizioterápia, a gyógyfürdőkúra alkalmazása is, hiszen Vas megye híres gyógyfürdőiről: Sárvár, Bükfürdő, Celldömölk, Szentgotthárd.
 
A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk: az ideális testsúly megőrzése, a rendszeres testmozgás, egészségünk megőrzése minden napjaink részévé kellene válni.
 
Most nem a kopásos ízületi betegségekkel, a „néma járványként" emlegetett csontritkulással szeretnék foglalkozni, hanem a reumatológiának azzal a részével, ahol jelentős előrelépés történt. Napjainkban a degeneratív ízületi betegségek kezelése mellett egyre hangsúlyosabb feladat a gyulladásos ízületi betegek ellátása. Így a Markusovszky kórház Reumatológiai osztályán a klasszikus reumatológia mellett az immunológiai szemléletű gyógyítás is tért hódított.
 
A gyulladásos ízületi betegségek elsősorban a fiatal és a középkorú korosztályt érintik, a fellépő gyulladás ízületi destrukciót okoz, ami az ízületi funkció romlásához, munkaképesség csökkenéshez és rokkantsághoz vezethet. Az elmúlt 10 év egyik orvostudományi vívmánya a betegségmódosító úgynevezett biológiai kezelés széles körű elterjedése. A kezelés szigorú szakmai elvek alapján, rendszeres egészségbiztosítói ellenőrzés mellett végezhető. Vas megyében a Reumatológiai Szakmai Kollégium kijelölése alapján 2006. március 1-je óta végzünk ilyen kezeléseket, betegeink száma megközelíti a kétszázat. A kezelt betegek rendszeres reumatológiai gondozás alatt állnak. Szakambulanciánkon 2010-ben az ellátott esetszám: 4264 (ennyi ambuláns beteget láttunk el).
 
A kezelési mód szakmai megismertetésére rendszeresen szervezünk mind háziorvosi, mind szakorvosi továbbképzéseket.
 
Örömmel mondhatjuk el, hogy betegeink zöme megőrzi életminőségét, munkaképességét. Fontosnak tartjuk, hogy betegeink is felvilágosultak legyenek, ezért az ideális orvos-beteg viszony, a jó partneri kapcsolat kialakítása céljából támogattuk a Vas megyei reumaklub létrejöttét, 2009 óta a klub Tóthné Rozán Eszter vezetésével aktívan működik, színvonalas programokkal, előadásokkal várja a „sorstárs" betegeket.

dr. Náfrádi Lilla osztályvezető főorvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!