Három napig élt a lehetőség - Leállították az energiahatékonysági pályázatot

Olvasóink közül többen is kifogásolták, hogy az energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére múlt hétfőn kiírt pályázatot szerdán már le is állították.

Kiss Tamás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram iránt kiemelt érdeklődés mutatkozott, augusztus 17-ig közel 550 pályázat érkezett be. A nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből finanszírozott Zöld Beruházási Rendszer keretében augusztus 15-től lehetett pályázatot benyújtani energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére. A kiírást 1,6 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg.

A tárca közlése szerint az új kiírás révén komplex épületenergetikai fejlesztések valósulnak meg, s ezek nyomán egyrészt növekedhet a lakossági energia-megtakarítás, és jelentősen csökkenhet a  szén-dioxid kibocsátás. A tárca szerint "a magyar szén-dioxid kvóták nemzetközi értékesítéséből származó bevételek hatékony, jelentős kibocsátás-csökkentést eredményező beruházásokra történő fordítása nem csupán nemzetközi kötelezettség, hanem kiemelt nemzeti érdek is, hiszen ezekkel az éghajlat védelmén túl mérsékelhető az ország energiafüggőssége, a lakossági energiafogyasztás és ezen keresztül a rezsiköltségek nagy része is." A beruházások járulékos haszna az, hogy új, értékteremtő munkahelyeket teremt az építőiparban.

Ez mind szép és jó, csakhogy: a mintegy 550 beérkezett támogatási igény már meghaladta a rendelkezésre álló forrást, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium augusztus 17-től felfüggesztette a támogatási konstrukciót és a további pályázati dokumentumok befogadását. Ennek értelmében a felfüggesztés napját követően postára adott pályázatokat automatikusan kizárják.  

A tárca ígérete szerint a beérkezett pályázatokat  gyorsan kiértékelik, hogy a beruházások a lehető leggyorsabban megindulhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!